Ехидната е екзотично животно с интересен външен вид, което снася

...
Ехидната е екзотично животно с интересен външен вид, което снася
Коментари Харесай

Ехидна

Ехидната е екзотично животно с забавен външен тип, което снася яйца и кърми дребните си, тъкмо като птицечовката. Ехидната може да се срещне в Нова Гвинея, в Австралия, а също по този начин и на остров Тасмания, където живее от епохи.

История на Ехидна

Прародителите на актуалната Ехидна са се появили на планетата ни преди към 110 милиона години. Според експертите Ехидна произлиза от първите бозайници - тритилодонтите, които запазили способността да снасят яйца. Преди хилядолетия е имало няколко разнообразни типа Ехидни. Днес съществуват дългоноса Ехидна, късоноса Ехидна и дългомуцунеста Ехидна.

Как наподобява Ехидна

Ехидна наподобява необичайно - тя е покрита с бодли и припомня за таралеж. Ехидна е дълга към 40 сантиметра, само че може да доближи и до 60 сантиметра дължина. Цялото тяло на Ехидна е покрито с мрачно кафява четина, която е доста груба. Върху гърба и хълбоците на Ехидна има дълги игли, които на процедура съставляват видоизменени косми. Те са оцветени в ярко и мрачно, като на върха са съвсем черни на цвят. Ехидна има доста дребна опашка, която е съвсем незабележима. Тя е дълга към 1 сантиметър и е покрита с игли.

Муцуната на ехидна е тясна и издължена - тя доближава до 5 сантиметра дължина. На края на муцуната, която постоянно се назовава човка, има нещо като зурличка, която е извита нагоре. Под нея се намира дребната уста на Ехидна, в която няма зъби. Езикът на това забавно животно е доста тъничък и дълъг. Лапите на Ехидна са доста къси, снабдени са с доста дълги извити нокти, които оказват помощ на животинчето да копае елементарно и бързо земята. Вторият пръст на задните лапи е с доста дълъг нокът, който е четири пъти по-дълъг от всички останали нокти на Ехидна.

 животно ехидна

Много дълго време експертите не можели да схванат защо служи този по-дълъг нокът. Първоначално имало мнение, че този нокът оказва помощ на Ехидна бързо да изкопае дупка в земята, само че се оказало, че той е нужен на животинката за хигиена на козината й. Ехидна не може да облизва козината си и иглите си с език, както това вършат доста други животни. Лапите на Ехидна са прекомерно меки и тя не може да ги употребява за разчистване на козината и иглите си, защото ще ги нарани. За да й е елементарно да стигне до козината, която пораства сред иглите, и да я почисти от насъбраните замърсявания, са й нужни разнообразни по дължина нокти на задните лапи.

С какво се храни Ехидна

Ехидна е насекомоядно животно. То се храни с термити, с мравки, с разнообразни типове инсекти и техните ларви, а също по този начин и с разнообразни типове червеи. Дългият език на Ехидна й служи, с цел да хване насекомото - то безусловно залепва за него и животното би трябвало единствено да го прибере в устата си, с цел да изяде плячката си. Интересен факт е, че Ехидна гълта дребни камъчета, както постъпват птиците, с цел да може да улесни храносмилането си. Ехидна може да издържи без да се храни повече от три седмици. Тъй като няма зъби, Ехидна употребява специфична техника по време на хранене - откакто вкара плячката в устата си, с езика си тя я притиска към небцето и по този метод я смачква.

Размножаване на Ехидна

Ехидна е самотно животно, то образува двойки единствено по време на размножителния интервал, който е през зимата. През останалото време всяко животно пази територията си, на която ловува, като може да стигне до борби, с цел да я отбрани от нашественици. Бременността на Ехидна трае три седмици, след което тя снася яйце с мека черупка, което е огромно колкото грахово зърно. Женската ляга по тил и стартира да търкаля яйцето към торбата си, която се образува единствено по време на размножителния интервал, по-късно изчезва. Малкото яйце на Ехидна остава в торбата в продължение на 10 денонощия. След това се излюпва дребна Ехидна, която е дълга едвам към 12 милиметра.

 ехидна

Новороденото остава в торбата и се храни с мляко, което се стича от порите на две млечни жлези, защото Ехидната няма зърна на гърдите. Малкото остава в торбата 55 дни, след което по тялото му се появяват игли, а и то става прекомерно едро, с цел да се побира към този момент в торбата на майка си. След като излезе от торбата, майката изкопава дупка за него, където го крие и се връща при него през четири дни, с цел да го храни с мляко. Ако нещо се случи с майката, дребното няма по какъв начин да оцелее единствено, макар че в случай че в дупката влезе насекомо, то ще може да го изяде. След седмия месец дребното стартира да води изцяло независим метод на живот и се отделя от майка си.

Любопитни обстоятелства за Ехидна

Ехидната е нощно животно, денем избира да спи в дупки, които изкопава сама или употребява дупките на зайци. Ехидна има доста положително подушване и слух и вижда най-малкото придвижване, само че зрението й не е съвършено. При заплаха Ехидна бързо се скрива в храсталак или в процепи на скали. Ако няма място, където да се скрие при заплаха, Ехидна доста бързо изкопава дупка в земята, в която се скрива, а на повърхността остават да стърчат иглите й. Тя прави това с такава скорост, че в профил наподобява, все едно че се потапя във вода. Ако пък земята е доста твърда и не може да бъде разкопана, Ехидна се навива на кълбо като таралеж.

 ехидна от близко

Топката, която образува тялото на Ехидна при стесняване, не е цялостна, и коремът й може да бъде доближат от по-опитни хищници. Ехидна става постоянно жертва на дивото куче динго, лисицата и варана, само че те би трябвало да са задоволително опитни, другояче рискуват да се наранят грубо от острите игли на това малко животно и да пострадат съществено. Интересен факт е, че върху човката на Ехидна са ситуирани доста електрорецептори - допуска се, че това е наследено от прародителите на това забавно животно, които са водели полуводен метод на живот.

Ехидна няма непрекъснато жилище, тя прави такова единствено по време на размножителния интервал. Въпреки че наподобява тромава, Ехидна може да плува на дълги дистанции. Ехидната е заплашен скотски тип, защото поради застрояването на регионите, в които живее, тя няма с какво да се храни и постоянно става жертва на преминаващи по пътищата коли. Ехидната е изобразена на доста пощенски австралийски марки, както и на монетата от 5 австралийски цента.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР