Египтяни, задържани заради мистериозен златен самолет, освободен в Замбия

...
Замбийски съд освободи петима египтяни и един замбийски, след като
Коментари Харесай

Замбийски съд освободи петима египтяни и един замбийски, след като прокурорите оттеглиха обвиненията в шпионаж срещу тях три седмици след като пристигнаха с частен самолет с оръжия, куршуми, пари и фалшиво злато .

Двама от египтяните бяха арестувани отново по неуточнени по-леки обвинения и освободени срещу гаранция, съобщи Комисията за борба с наркотиците на Замбия в петък.

Други петима граждани на Замбия не бяха освободени и все още ще бъдат изправени пред съда по обвинения за влизане в забранена част на летището, каза магистрат.

11-те мъже бяха обвинени в понеделник от магистратски съд в столицата Лусака по случай, който привлече общественото внимание както в Египет, така и в Замбия.

Агенцията за борба с наркотиците на Замбия откри около 5,7 милиона долара в брой, пет пистолета, 126 патрона и 602 предполагаеми златни кюлчета с тегло 127 кг (280 фунта) в самолет по време на обиск на 13 август.

ИНТЕРАКТИВЕН самолет Замбия Египет-1692623439

Замбия впоследствие каза, че лабораторният анализ показва, че металните кюлчета не съдържат злато и са предимно мед и цинк, което подхранва медийните спекулации, че някои от заподозрените може да са искали да измамят купувачите на злато в измама с фалшиви кюлчета.

„DPP [Директорът на прокуратурата] е въвел nolle prosequi по отношение на... лицата“, каза държавният прокурор Грасилия Муленга пред съда, като се позовава на правен термин, при който прокурор отказва да повдигне обвинения.

Прокурорът не посочи причини за оттеглянето на обвиненията.

„Не е моментът да споменавам нищо. От първия ден знаехме, че сме чисти“, каза един от освободените египтяни, Майкъл Адел Мишел Батрос, пред репортери след съдебното заседание, преди да се качи на борда на автобус.

Въпреки че първоначалният обвинителен лист не споменава самолета или конфискуваните стоки, адвокатите на обвиняемите казаха по-рано, че арестуваните са били в самолета.

Двама египетски източника по сигурността казаха, че самолетът, конфискуван в Замбия, е бил проверен от властите, преди да напусне Кайро, но един от арестуваните египтяни е успял да се качи с чанти, които не са били претърсени, което сега се разследва.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР