Едва ли някого ще учуди това, че отново най-доброто българско

...
Едва ли някого ще учуди това, че отново най-доброто българско
Коментари Харесай

Най-добро сред най-добрите - DiVino обяви Топ 50 на българските вина

Едва ли някого ще учуди това, че още веднъж най-хубавото българско вино е алено. То е от годишна продукция 2018. Освен това печели наградата за най-хубаво алено вино и най-хубаво от региона на Сакар и Източни Родопи. В класацията на DiVino Топ 50 преди всичко за миналата година журито сложи Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018.

Победителят е създаде от три сорта - каберне фран 50%, мерло 40% и българския вид рубин 10%. Гроздето се отглежда в лични лозя в село Шишманово край Харманли.

Всеки от сортовете отлежава 30 месеца в разнообразни по генезис (български, френски и унгарски) и размер бъчви (25 броя общо) и още 22 месеца в бутилката преди излизане на пазара през декември 2022. Целта на енолога при избора на точните бъчви за този бленд е комплексност, баланс и капацитет за отлежаване.

Произведени са 9370 бутилки.

Следващи в класацията са Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018 на Едоардо Миролио и Black by Incanto 2019 на " Меди Вали ". Журито дефинира последното като ллагородно, богато и пикантно вино с капацитет за стареене.

Като най-хубаво българско бяло вино е отличено Eager Top Blend 2021 на " Стефан Пирев Уайнс ".

Призовете в другите категории и виновността от влиятелната челна десетка в класацията бяха оповестени по време на гала за премиите DiVino TOP 50 по-рано през днешния ден този път в софийския хотел Hyatt Regency.

Този път гостите имаха опция да дегустират селекцията Top 50, както и Top 10 на лимитираните серии (до 1000 създадени бутилки), показани от техните основатели. Подробности за виновността може да намерите.

Прави усещане, че всички виновност в TOP 10 са червени с едно само оранжево изключение - Rossidi Orange Gewurztraminer 2021. Оранжево вино от същата маза стана най-хубавото за 2018 година Повече за това четете.

Наградата за винена журналистика завоюва Ани Коджаиванова от " Капитал ".
 Най-добро измежду най-хубавите - DiVino разгласи Топ 50 на българските виновност
© Надежда Чипева, Капитал

Сред цялата селекция от 50 виновност едвам 10 не са червени: 7 бели и по едно розе, пенливо и оранжев. " Очевидно е, че колкото и да се уголемява типовото многообразие, колкото и да е усъвършенствано качеството на белите, въпреки всичко аленото винопроизводство си остава огромната българска мощ ", споделят уредниците.
Това е 12-ата поредна година, в която дегустационният екип на DiVino дефинира DiVino TOP 50 на българските виновност въз основата на постоянни дегустации през годината, които отразяват качеството им и настоящата пазарна действителност във винения отрасъл у нас.Как се дегустират виновността, от кого и какви са разпоредбите на класацията може да видите.

Идеята на класацията DiVino TOP 50 е от една страна да отдадено заслуженото на тези български винопроизводители, които не пестят старания, умения и безрезервност, с цел да издигат българското вино на международно равнище.

" Българското вино е по-добро от всеки път като артикул, само че не би трябвало да се заблуждаваме - доста надалеч сме от това да бъдем припознати като водеща винена дестинация. Всички дружно постигнахме първото, всички дружно би трябвало да променим второто ", сподели по време на церемонията Емил Коралов, основатeл и основен мотор на DiVino.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР