Едно от големите опасения на Европа е, че Москва ще

...
Едно от големите опасения на Европа е, че Москва ще
Коментари Харесай

Българска журналистка от Молдова: По искане на „Роскомнадзор“ свалиха сайта ни заради статии за войната


Едно от огромните опасения на Европа е, че Москва ще вземе решение за навлизане в Молдова. Лидерът на самопровъзгласилия се проруски анклав стартира да употребява избрания като „ фашизъм “ към държавното управление в Кишинев.

На този декор град Тараклия означи в петък 209 години от основаването си. Два века от момента, в който първите български заселници се настаняват в бесарабските земи.

Тяхна потомка е и Лидия Гадараг, която е публицист в локалното издание „ Тук “.

Как се отразява войната в Украйна върху живота Ви в момента ? Какъв е резонанса в Молдова ?

За обстановката тук и по какъв начин се отразява войната в Украйна в Тараклия и измежду жителите на район Тараклия и в Молдова въобще е доста друга. Например в центъра на Молдова и на север усещането на войната в Украйна е такова, че хората признават, че Русия е почнала тази война, че Русия е агресорът. В Тараклия и южния район на Молдова е друго мнението и хората повече мислят, че Русия не е агресор, Русия пази своите граници и както те споделят „ нашият, съветският мир “ в Украйна.

Разбирам . Казвайки това , по какъв начин етническите българи одобряват протичащото се в Украйна , да вземем за пример , притеснявате ли се , че Приднестровието може да се трансформира в причина за военни дейности толкоз към този момент близо до вас ?

Искам да Ви кажа, че считам, че хората в Украйна, народът, украинците не са очаквали войната, която стартира на 24 февруари и не имат вяра, че във войната може да стане нещо неприятно, нещо ужасно, някакво нахлуване ще може да стане и в Молдова. Така мислят болшинството, множеството хора в Тараклия, същинските българи. Те мислят, че войната е надалеч и не имат вяра, че такава страшна война се организира паралелно до нас кажете дали в случай че и тя няма да е саксии тях тя тя ще е и не има вяра, че и. Каква страшна война разхожда напълно паралелно до нас.

А вие какво мислите , Лидия ? Какви са вашите наблюдения , при състояние , че „ Роскомнадзор “ - това е съветски контролен орган , който следи да не се употребява думата „ война “ да вземем за пример в съветските медии , е изискал от Вашата медия да смъкна публикация , при състояние , че Вие сте медия , която е в друга страна , в Молдова ?

Тъй стана, Светослав, че нашето изданието изначално определихме, че това, което става в Украйна, което стартира на 24 февруари - това е война и Русия атакува суверенна и самостоятелна страна. И за това писахме и разказвахме на своя уебсайт единствено за информация, дето можеше да се удостовери публично, от публични източници и от интернационално приети медии, каквито са Би Би Си и доста други, само че за жалост, нашата публика, нашият народ в Тараклийски регион не я признаваха и ние получихме доста хейт и булинг в нашите страници, в мненията. Последното, дето излезе, това беше уведомлението от „ Роскомнадзор “ да свалим една от публикациите за войната в Украйна, че носели недостоверна информация, дето допуска тероризъм и че нанася ущърб на сигурността на Руската федерация.
Снимка: btvnovinite.bg

Естествено, ние тук в реакцията в редакцията приехме решение, че нищо няма да смъкваме и „ Роскомнадзор “ няма никакви законни учредения да ни принуждава да вършим (нещо), само че за жалост, такова съобщение получи и нашият провайдър и провайдарът реши, че ще ни даде също съобщение, че в случай че до часове не свалим публикацията, те ще ни закрият уеб страницата. Това и стана, след два дни, че като получим съобщение, че ще ни закрият уеб страницата а и повече от 12 часа уеб сайтът „ Тук “ беше закрит.

Това е доста забавно и доста необичайно , тъй като все отново Вие се намирате в друга страна . Вие не сте в Русия . Все едно „ Роскомнадзор “ да уведоми нашата медия или нашето предаване да смъкна репортаж или коментар на водещия или репортаж на сътрудник , който е в Украйна . И по какъв начин смятате да работите отсега нататък ? Това спря ли Ви да вършите своята работа ?

Ние взехме решение този проблем. Ние сменихме провайдъра. Сайтът в този момент работи. Ние продължаваме да пишем за войната в Украйна и да споделяме, че това е война и че Русия наруши суверенитета и независимостта на Украйна и мина нейните граници.

Притеснява ли Ви риториката , която чувате от Приднестровието от няколко дни за фашистки дейности , решения от страна на държавното управление в Кишинев ?

Повече от 30 години тази реторика се резервира. Така че да кажа, че мен персонално не ме тормози и от ден на ден чувствам, че това е провокация от Русия. Как мислят нашите хора? Мислят друго. Повече си мислят, че това, всичко, е подстрекаване на прилежаща Украйна.

Разбирам , безусловно разбирам каква е картината , тъй като има доста хора и тук , сред които минава тази разграничителна линия , само че аз Ви благодаря за това , че казвате свободно мнението си и вършите работата по този начин , както смятате , че разпоредбите на публицистиката изискват да я вършите , тъй като вие сте същински публицист и няма никакво значение дали една медия е дребна или огромна , тъй като един публицист или е публицист , или не .

А по какъв начин съхранявате българското ? Нека с това да приключим , тъй като все отново има над 80 000 етнически българи в Молдова , които имам вяра , че гледат и нашето предаване и bTV .

Да, гледаме и следим всичките ваши изявления онлайн. И желая да кажа, че децата в школите (тук) учат български език, българска литература. Празнуваме празниците - български, както да вземем за пример беше, когато беше денят на града - свети Георги Победоносец. Много хора честват по българските обичаи. Честваме доста български празници - Деня на славянската книжовност и Коледа. И се пробват тук нашите културни институции да демонстрират българските обичаи - по какъв начин вървят да коледуват, описват за разнообразни празници.

Много Ви благодаря за това включване . Да си пожелаем да се забележим персонално в мирна Молдова , в мирна Европа напълно скоро . Аз приветствам всички българи , които ни гледат и в Молдова , и в Украйна , и в Западните околности .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР