Едни от най-отровните влечуги на планетата за първи път се

...
Едни от най-отровните влечуги на планетата за първи път се
Коментари Харесай

Бургас показва най-отровните влечуги в света

Едни от най-отровните влечуги на планетата за първи път се демонстрират на Балканите в експо център " Флора " в Морската градина на Бургас, оповестиха от Община Бургас.

Организаторите на изложбата са си сложили за цел да опишат на хората истината за влечугите, които по думите им не са зли по природа. Както и да извърнат особено внимание на змиите. 

Така начеченият скален гущер от Рио Фуерте е атракция в терариума - представител на единствения жанр токсични гущери - жанр Heloderma. За разлика от варани и други гущери, при които са изолирани отрови в ниски концентрации от слюнката, този жанр има отровни жлези, ситуирани в долната челюст и посредством нея " вдъвква " огромно количество отрова в плячката си. Животните от този жанр се хранят извънредно рядко и са относително спокойни по темперамент, само че в случай че се почувстват застрашени, заемат присъща отбранителна поза с отворена уста и издават характерно съскане. Гущерите от този жанр се развъждат посредством яйца и са изключителни хищници.

Любителите на влечугите могат да видят в Бургас и южната смъртоносна змия - тя е малък тип, който се среща в съвсем всички елементи на Австралия. Характерното за нея е, че образно наподобява на тип отровница, заради което в предишното се е считало, че принадлежи към това семейство (вкл. гърмящи змии, габонски отровници, пепелянки и др.). Но в действителност тя е от фамилията на аспидовите змии (вкл. мамби, тайпани, тигрови змии и др.). Това се дължи на ранното разединение на континента и изоставянето на типа в постепенен аспект. Това е змията с най-дълги отровни зъби от всички австралийски типове. Счита се също, че е с най-бърза офанзива в света. Видът е яйцеживороден и се храни с дребни животни.

В терариумната жива галерия в бургаския експоцентър " Флора "  има и традиционни жители. Това са горска кобра - малко прочут тип, който ужасява жителите на африканските горски райони; пясъчни отровници - известни са още като ефи и са виновни за най-високия % смъртност измежду пострадалите; гюрза - змията с най-скъпата отрова, или най-малко такава мълва се носи; ивичеста гърмяща змия - нападателно и нападателно животно, намерило място на първия байрак на Американските военноморски сили; каскавела - най-смъртоносната гърмяща змия; тексаска гърмяща змия албинос - единственият по рода си образец на Балканите; черноврат варан - миролюбив и спокоен, само че криещ капацитета на големите си братовчеди от Комодо; пепелянки - в експозицията намерихме място и за рисковите нашенски отровници, като представяме няколко подвида за по-добра прегледност. 

Безопасните за индивида типове могат да се допрян, а смелите - да се снимат за спомен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР