Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите

...
Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни! Нито за бременни

Една от повода за пробива в имунизационното покритие са новите трендове при създаването и основаването на ваксини – натискът те да бъдат безусловно безвредни и безусловно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкоз по-малко имуногенна и по-малко дейна е тя.

Това изясни пред БНР имунологът проф. доктор Андрей Чорбанов, народен представител от Има Такъв Народ. Той е работил по ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш при започване на професионалната си кариера.

Бактерият, който при коклюша прониква в организма, започва да се развъжда и прави огромна биомаса в дихателните пътища. Най-потърпевши и уязвими са бебетата, тъй като от коклюш умират най-много дребни бебета, и то главно от задушаване, уточни Чорбанов.

" Чак на идващ стадий той стартира да отделя пертусис токсина. "

Тезата за имунизацията на бременни имунологът назова " свободни съчинения ".

В предаването " Хоризонт до обед " проф. Чорбанов разясни, че в предишното имунизацията против коклюш е била разработвана най-напред първо с цяла бактериална клетка, а по-късно - въз основа на пертусис токсина и на съставни елементи от клетката.

Масовата имунизация против коклюш у нас стартира през 60-те години, единствено 1-2 години след въвеждането на имунизацията на Запад. България има извънреден опит в производството на ваксини, изключително на бактериални, посочи експертът.

Причините за пробива при коклюша у нас са повече от тези, касаещи самата ваксина, означи проф. Чорбанов.

" Аз най-малко демонстрирам стотина фамилии, които отхвърлят да имунизират децата си ", сподели той и добави, че тази ваксина е от най-изпитваните, най-тестваните, най-доказалите се през годините. Имунологът прикани родителите да съблюдават имунизационния календар, тъй като " в общоприетите имунизации няма импровизации ".

Опитът демонстрира, че подобни епидемии са местни и няма по какъв начин да обзет доста хора, акцентира експертът.  

" Имунитетът не се покачва. Той е подобен, какъвто е. Ако имате бутилка от 1 литър и я сложите под чешмата, колкото и да сипвате вода в нея, тя ще събере 1 литър. Хората нямат потребност, с изключение на при потвърден проблем с имунитета. Като цяло популацията няма потребност. Това, което би трябвало да се прави, е грижа за дребните бебета ", разяснява проф. доктор Андрей Чорбанов.

" Родителите изкупиха всичко по аптеките, само че тази ваксина не е планувана за възрастни хора и от време на време може да направи проблеми точно поради коклюшния съставен елемент ", предизвести имунологът. 

Използвайки общоприетата ваксина за дифтерия – тетанус – коклюш, а не тази за реимунизация: дифтерия – тетанус, възрастните хора поемат риск за доста тежки нежелани реакции, разясни проф. Чорбанов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР