Единодушно парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс,

...
Единодушно парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс,
Коментари Харесай

Промени в НПК уреждат детайли при защитата на свидетели, обвиняеми и задържани

Единодушно Народното събрание одобри на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвинени или арестувани лица.  " За " промените гласоподаваха 164-ма народни представители от всички парламентарни групи, нямаше " срещу " и " въздържали се ", предава Българска телеграфна агенция. 

Измененията плануват категорично правото на правна помощ на обвинения, както и правото да му бъде предоставена информация за изискванията за нейното приемане по реда на Закона за правната помощ, като това следва да стане на понятен език и по понятен метод, след отчитане на характерните му потребности.

Въвежда се също категорично даване на обвинения и на неговия бранител на опция за запознаване с доказателствата, въз основа на които се дефинира мярката за неотклонение " задържане под стража ". С промените се дава опция на очевидеца да се яви на разпит с юрист, като неявяването на юриста без уважителна причина не е спънка за провеждането на разпита. Това предложение доуточнява в допълнение плануванаъа към сегашния миг консултация с юрист по въпроси, които засягат правата на очевидеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР