Единната европейска валута поскъпна с почти 2% от 20 август

...
Единната европейска валута поскъпна с почти 2% от 20 август
Коментари Харесай

Еврото се удари в тавана от 1.19 долара

Единната европейска валута нарастна с съвсем 2% от 20 август до началото на тази седмица и съвсем докосна равнището 1.19 щ. $ за едно евро поради неубедителните сигнали, които изпрати Федералният запас във връзка с паричните тласъци и лихвите.

Валутни анализатори обаче предизвестиха навреме пазарните играчи да не разчитат изключително на силовия напор на европейската парична единица, тъй като трудностите занапред предстоят.

На формалното заседание на управителния съвет на Европейската централна банка (на 9 септември) европейските парични стратези би трябвало да дадат отговор за възможните нови насоки на бъдещата политика на институцията. От друга страна е върналият се боязън от неразбираемата икономическа вероятност на световното стопанство в изискванията на бързото разпространяване на вид " Делта " на COVID-19. И не на последно място са идните избори в Германия, за които социалдемократите набират преднина от към 5% в анкетите на социолозите пред ръководещите християндемократи на оттеглящия се канцлер Ангела Меркел. Да не приказваме за сериозната заплаха от инфлационен гърмеж, който може да избухне под въздействие на комбинацията от два основни фактора: следпандемичният стопански напредък и сериозният дефицит на задоволително първични материали и материали, който провокира непрестанно нарастване на цените на най-важните потребителски артикули - силата и храните. 

Под въздействие на тези условия еврото стартира да губи ускоряване. А преднината му към зелените пари се стопи с съвсем един цент - до жестоко 1.18 щ. $ в следобедната търговия на 8 септември.

По този метод се оправдаха съмненията, че двойката евро/долар няма задоволителен капацитет да излезе над сериозното психическо равнище от 1.19 $ за едно евро. Усреднената прогноза на 84 анализатори пък е, че този таван ще се запази до края на годината.  

Има и валутни стратези, които считат, че еврото може да излезе от досегашния си диапазон на търговия и да тества котировката 1.20 щ. $, само че само при сериозна изненада от страна на ЕЦБ. Доста по-оптимистично обаче са настроени специалисти на банковата група Australia & New Zealand Banking Group, които чакат ЕЦБ да стартира по-рано от плануваната дата да изтегля паричните тласъци по противопандемичната стратегия за покупка на облигации, което ще помогне на еврото да нарастне.  

Засега формалната позиция на европейските централни банкери е, че скокът на потребителските цени ще е краткотраен и това ще разреши да се запазят тласъците и нулевите лихви. Което е в прорез с желанията на Федералния запас да стартира да лимитира покупките на държавен и агентски дълг. 

В изявление за " Файненшъл таймс ", оповестено на 8 септември, директорът на клона на Федералния запас в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд, декларира, че американската централна банка ще би трябвало да продължи с осъществяването на проекта си да ограничи програмата за пандемични тласъци, макар че през август американската стопанска система е разкрила минимум работни места за последните седем месеца. Бълърд омаловажава опасенията от охлаждането на пазара на труда с претекст, че съществува огромно търсене на служащи и по-голям брой нови работни места в сравнение с са безработните. В края на август Бълърд разяснява, че би желал сътрудниците му да стартират да редуцират количеството на купените активи  и да приключат с тези покупко-продажби до първото тримесечие на 2022-ра. 

Американският банкер сигурно към този момент се тревожи от инфлационния напън, както и доста негови сътрудници. 

В Унгария потребителските цени са се нараснали с 4.9% през август по отношение на същия интервал на 2020-а след 4.6% растеж през юли, демонстрират оповестените на 8 септември статистически данни. 

Унгарската централна банка е заложила средносрочна инфлация от 3% с допускане на краткотрайни отклонения от 1% в двете направления. 

Препускащите цени след края на пандемичните карантини и подема на потреблението принудиха Унгария и Чешката република да открият сезона на лихвените покачвания в Европейския съюз. Будапеща към този момент е повишила кредитните разноски с по 30 базови пункта през всеки от изтеклите три месеца - до 1.5 %. 

Августовската равносметка е: 22% годишен скок на цените на горивата, 17% - на тютюна, 10% - на туристическите услуги, 13% - на обвързваните с жилищата поправки разноски. Базовата инфлация (в която не влизат цените на храната и енергията) е повишена до 3.6% годишно след 3.3% през юли. 

Новите инфлационни прогнози, които ще са ключът към посоката на паричната политика на Будапеща, ще бъдат огласени на 21 септември, като упованията са ценовият растеж да надскочи 5% през октомври или ноември, след което да се укроти до по-нормални нива и държание.

От сегашната настройка може да завоюват валутите на разрастващите се пазари.

Това ще се случи посредством покупко-продажбите carry trade, при които вложителите теглят заеми във валути с ниски лихви и влагат получените средства в активи, които носят по-висок приход. 

През първото полугодие тези транзакции са донесли на играчите едвам 0.5% приход. От края на юли обаче показателят на организация " Блумбърг ", който ги следи - EM Carry Index, се е повишил с 2%, като високодоходните, само че мощно неуверени валути като турската лира и южноафриканският ранд, са на водещи позиции. Индексът на паричните единици на разрастващите се стопанства MSCI е бил на облага през девет от последните 11 търговски сесии.  

Това се случва поради нетрадиционния метод на Федералният запас да не планува скорошно покачване на лихвите дори откакто стартира да изтегля паричните тласъци. Което ще резервира ниските нива на кредитните разноски в долари и ще даде късмет на вложенията във валути на разрастващите се стопанства. 

Или, както разясняват икономисти, ръководителят на американската централна банка Джеймс Пауъл е съумял да реализира нещо немислимо: да раздели полемиките за съкращаване на паричната поддръжка за стопанската система от разискванията за лихвени нараствания. Което има отрицателен резултат за $ и е извънредно позитивно за развиващия се свят. 

Това обособяване дава и нов заем за живот на валутите на страните, които към този момент качват лихвите като Бразилия и Русия. Руската рубла и бразилският реал са измежду най-едрите печеливши измежду съперниците си след изявлението на Пауъл на симпозиума на централните банкери в Джаксън хол на 27 август. 

Със завръщането на покупко-продажбите carry trades вложителите могат да оценят доходността на активите на страни като Южна Африка, Барзилия и Турция като прекомерно привлекателна, с цел да я подценен. Експертите чакат сериозен растеж и на паричните единици на зависещите от износа и от суровините страни. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР