Един политик трябва да говори ясно, точно, аргументирано, ако иска

...
Един политик трябва да говори ясно, точно, аргументирано, ако иска
Коментари Харесай

Езиковед: Политиците не знаят, че на български се казва двама депутати, а не два депутата

Един политик би трябвало да приказва ясно, тъкмо, аргументирано, в случай че желае да стигне до своите гласоподаватели, без витиевати, засипани с чуждици, език, който не приказва за начетеност на неговия притежател, а от време на време приказва даже за цялостно неявяване на мисъл в главата на този, който приказва по този начин. Това сподели в аудиокаста на   " Фокус " " Това е България "   доцент Кристияна Симеонова, от Института по български език към Българската академия на науките.  " От една страна би трябвало ясната и точна българска тирада, тъй като постоянно съм казвала, че българският език е един от най-богатите езици в света. Той е високо развита система за предаване на мисли. Няма нещо, което да може да се каже на който и да било различен език и да не може да се каже на български, тъй че слушателите, феновете, жителите да схванат ", добави Симеонова.

" Много е ужасно, че нашите политици не слушат нас, езиковедите, те просто не ни търсят, не ни слушат, не желаят нашето експертно мнение, което е доста належащо. А някои от тях в реалност, без да ги недооценявам, имат потребността да бъдат обучавани. Имат потребност да бъдат обучавани, тъй като те по своему си вършат някакъв нов техен български език, който е в безспорен прорез с разпоредбите и нормите на актуалния български литературен език. И в една от своите изяви доцент доктор Владислав Миланов от Софийски университет си зададе въпроса: " Възможно ли е да творят закони за цялата страна хора, които не познават законите на личния си език? “, това просто има някъде някаква ножица. Например такива не съществуващи думи, като " ротира “ – глагола " ротирам “ вие чува ли сте? Има ротация като съществително. Глаголът " опасявам “ да се използва не като възвратен Политик с букви " ББ “ по този начин сподели: " Главният прокурор да не си мисли, че може да ме опасява. “ Това е някакъв нов български език, който просто народът не би могъл да го разбере. Да не приказваме за хилядите граматични неточности, неточности в ударението, неточности в членуването, в бройната форма. Еми, " два депутата “ – две неточности! Те не знаят, че на български се споделя " двама депутати “, а не " два депутата “. Много всеобщо се бърка. Но политиците не търсят нас, езиковедите, което съгласно мене е пакост, казано малко по-разговорно ", сподели още езиковедът

Според нея, политиците не се схващат даже сред себе си до такава степен, тъй като всеки си приказва с неговите клишета и със заповедите, които е получил какво да каже и по какъв начин да го каже, и по какъв начин да го направи.

Политиците се наскърбяват по метод, който не дава отговор на тяхното институционално ниво.

" Трибуната на българския парламент е най-високата естрада в тази страна, и от тази зала, от тази естрада звучат думи, които са по подобаващи за едни каращи се младежи, само че не и за народни представители на Република България, в чиито ръце е ориста на 7 милиона българи. Те нямат право от тази естрада в публично другарство да приказват по този метод. Защото това е пренебрежение преди всичко към българския език, към българския гласоподавател, да не приказваме към съперника – към човек, който изповядва разнообразни възгледи. Когато приказвам с него аз съм длъжна да го почитам, тъй като той има правото, свободата да бъде друг. И те просто, както и първоначално споделих, не помнят къде се намират, което е доста ужасно. Да знаят, че на това място, наречено " постройка на българския парламент “, не се приказва по този начин ", сподели още Кристияна Симеонова.

Според нея, медиите също не вършат всичко допустимо за тази нерадостна картина, тъй като. Много малко участват българските учени в българските медии.

" Нашият Институт за български език е един от най-старите институти на Българската академия на науките. Вие може би знаете, че той се е основал през 1942 година. Представете си, било е война, народът е чувствал такава жадност за просветеност, за речници. Той е зародил като работа за български речник, които да го ограмотят. А в този момент има кулинарни излъчвания колкото си желаете, има риалити, чието равнище изобщо не желая да го разясня, само че някакво предаването да има непрекъснато за език, за просвета, за цивилизация. И ние учените вършим всичко допустимо поради вулгарния метод на говорене да не победи културното и цивилизоването другарство, само че то за жалост го побеждава, тъй като медиите са извънредно мощен фактор за въздействие и за влияние върху хората. Не знам дали си припомням тъкмо, само че първият ефирен спор политически на тематика " Предизборни “ е в случай че не се неистина през 1960 година сред претендентите за президент Ричард Никсън и Джон Кенеди. Оттогава всяка медии излъчва какви ли не предизборни диспути, на които и от устата на публицисти, и устата на политици могат да се чуят невероятни неща ", добави доцент Кристияна Симеонова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР