Един политик е бил брутално пребит, докато е окачвал плакати

...
Един политик е бил брутално пребит, докато е окачвал плакати
Коментари Харесай

Атаките срещу германски политици събуждат спомени за нацисткото минало

Един политик е бил брутално пребит , до момента в който е окачвал плакати за предизборната си акция. Друг е бил атакуван в социална библиотека, а още един е бил съборен на земята и наплют от обвинени, които са били част от група хора, за които се твърди, че са крещели думите „ Хайл Хитлер “ , съобщи „ Politico “.

Поредицата от яростни офанзиви против политици в Германия , в това число бруталното нахлуване над член на Европейския парламент в Дрезден, разпали мощна паника измежду мнозина и провокира народен спор за все по-суровия политически климат в страната, като някои даже направиха съпоставяне с политическото принуждение, съпътствало възхода на нацистите в предишното.

„ Неотдавнашните похищения против политици припомнят за най-мрачната глава в немската история “, показа Хендрик Вюст , консервативният министър председател на Северен Рейн-Вестфалия, в изявление за немската социална телевизия.

Миналата седмица Матиас Еке , политик от лявоцентристката Социалдемократическа партия /СДП/ и член на Европейския парламент, окачвал плакати за идните избори за Европейския съюз в източния немски град Дрезден , когато към него се доближила група от четирима млади мъже и го пребила . Наред с други пострадвания, мъжът е получил фрактури на скулата и очната ябълка, в резултат на което е бил настанен в болница. Според формалните изказвания същата вечер в същата част на Дрезден групата младежи е нападнала и пропагандатор на Зелените. Според очевидци един от нападателите го е блъснал два пъти в лицето, а откакто жертвата е паднала на земята, те са го ритали неведнъж.

Многократните набези през тази седмица, в това число нападението над някогашния кмет на Берлин, политика Франциска Гифи , нападната в социална библиотека от мъж, който съгласно полицията я блъснал откъм гърба по главата с чанта, цялостна с твърдо наличие, провокираха още по-остро безпокойствие в цялата страна.

„ Преживяваме ескалация на антидемократично принуждение “, разяснява Нанси Файзер , министър на вътрешните работи на Германия.

Изостреното напрежение в страната принуди политиците да обещаят да подхващат по-решителни дейности за ограничение на насилието против представители на политическите партии. Някои от тях даже направиха отпратка към огромното и брутално политическо принуждение, което се е разраснало в Германия по време на идването на власт на нацистите. Във вторник вечерта Файзер е се срещнала с министри от обособените провинции в страната, с цел да обсъдят ограничения за ограничение на насилието, в това число усилване на наказателните наказания за набези против политици.

Насилието нараства, само че освен във връзка с десницата

През последните години в Германия се следи повишаване на броя на политически стимулираните закононарушения , в това число на насилието. През 2022 година в страната са регистрирани 58 916 политически стимулирани закононарушения, като това е най-високият брой, откогато управляващите са почнали да водят регистри през 2001 година Според данните при 4 043 от тези закононарушения е имало и принуждение.

Мнозина германци възприеха убийството на Валтер Любке , политик от Християндемократическия съюз (ХДС), който поддържаше Ангела Меркел в насърчаването на приемане на бежанци, осъществено през 2019 година от неонацист, като тъмен прелом в следвоенната история на страната, защото за първи път след Втората международна война в Германия политик е погубен от крайнодесен екстремист. Според предварителните статистически данни през миналата година е имало 234 набези , съпроводени с физическо принуждение , против политици и представители на политически партии, което е внезапно нарастване по отношение на миналата година.

Много политици упрекват крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ и други представители на авторитетната последна десница, че въздействат извънредно отрицателно на политическия дискурс в Германия с все по-подстрекателска изразителност. Германската полиция заяви, че най-малко един от нападателите на депутата от Еке в Дрезден наподобява е бил повлиян от дясна екстремистка идеология. Последвалото следствие на немския вестник „ Süddeutsche Zeitung “ и немските публични радио- и телевизионни оператори откри, че трима членове на групата на нападателите фактически са били свързани с дясна екстремистка организация.

Политиците от  „ Алтернатива за Германия “ обаче също са жертви на политическо принуждение в Германия. През 2023 година са били осъществени 86 насилствени набези против представители на партията, като цифрата надвишава тези във всяка друга партия. Според предварителните данни офанзивите против политици на „ Алтернатива за Германия “ нормално са осъществени от хора с лява идеология . Представители на Зелените са били принудително атакувани 62 пъти , което ги слага на второ място след „ Алтернатива за Германия “. Когато се регистрират всички типове престъпни набези, в това число закани и клюки, Зелените са надалеч най-засегнатата партия. През 2023 година те са претърпели общо 1219 набези спрямо 478 набези против „ Алтернатива за Германия “.

Земеделец ли си? Министерство на земеделието на България с значима информация

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР