Един от тримата мъже, осъдени за организирането на убийството през

...
Един от тримата мъже, осъдени за организирането на убийството през
Коментари Харесай

Помилваха организатор на убийството на Политковская. Заради военната му служба в Украйна

Един от тримата мъже, наказани за организирането на убийството през 2006 година на журналистката на " Новая газета " Анна Политковская, беше освободен предварително от пандиза поради военната му служба в Украйна.

Това заяви каналът в " Телеграм " Baza, представен от " Новая газета ".

Сергей Хаджикурбанов, който бе наказан през 2014 година на 20 години затвор, бил изпратен в Украйна като пълководец на съветска разследваща група в края на предходната година, като в последна сметка се издигнал до сан пълководец на батальон. След шест месеца борби в зоната на Северния боен окръг той удължил контракта си с съветското министерство на защитата, твърди Baza, без да дава повече детайлности. Няма да изтърпи остатъка от присъдата си.

" По първия контракт Хаджикурбанов е взел участие в специфичната военна интервенция като пандизчия, по-късно е опрощение и в този момент взе участие като граждански военнослужещ, като е сключил контракт с Министерството на защитата. Той е работил в специфичните елементи през 90-те години, има опит, несъмнено по тази причина незабавно му е препоръчана командна служба. Вярвам, че в прочут смисъл справедливостта спечелва, защото считам, че той не е забъркан в убийството на Анна Политковская ", изяснява пред РБК юрист Алексей Михалчик.

В първия съдебен процес през 2007 година Хаджикурбанов беше оневинен за организирането на убийството на Политковская, само че след това беше наново задържан и упрекнат в изнудване на пари от Дмитрий Павлюченков - един от другите мъже, които бяха упрекнати и наказани в съучастничество в убийството (Павлюченков бе наказан на 11 години затвор през 2013 година за снабдяване на оръжието, с което е осъществено убийството - бел. ред.). 

Политковская беше убита на 7 октомври 2006 година във входа на блока си в центъра на Москва. Убиецът е създал четири изстрела от упор, в това число един в главата на журналистката.

През 2014 година московски съд осъди Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев на пожизнен затвор надлежно за осъществяване и образуване на убийството. Хаджикурбанов и братята Ибрахим и Джабраил Махмудови бяха наказани на 20, 12 и 14 години за присъединяване си в убийството на Политковская.

През 2018 година Европейският съд по правата на индивида постанови, че съветското държавно управление " не е разгледало вярно кой е поръчал закононарушението ". Самоличността на поръчителите в никакъв случай не е била дефинитивно открита, макар че доказателствата водят към Чечения и нейните водачи, допълват от " Новая газета ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР