Един от най-големите производители за боеприпаси в Европа - Nammo

...
Един от най-големите производители за боеприпаси в Европа - Nammo
Коментари Харесай

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

Един от най-големите производители за муниции в Европа - Nammo в Норвегия - се сблъска с непредвидена спънка в проектите си за скоростно нарастване на продукцията на фона на огромното търсене.

Най-голямата фабрика на компанията, която е съсобственост на норвежкото държавно управление и финландска държавна компания от отбранителната промишленост, се намира край град Рауфос, на 140 км от столицата Осло.

Намерението на Nammo да разшири бързо потенциала на завода си се оказва на практика невероятно, оповестява Financial Times.

Причината: TikTok към този момент е разкрил собствен нов център за предпазване на данни, който " изяжда " цялата налична електрическа енергия в района.

Дейта центърът на обществената мрежа се оказва най-големият консуматор на ток в региона.

" Притеснени сме, тъй като виждаме, че бъдещият ни напредък е подложен на карта поради съхранението на клипове с котки ", иронично разяснява Мортен Брандцег, основен изпълнителен шеф на Nammo.

Спирането на плана за завода се случва в изключително сензитивен подтекст. В момента търсенето на муниции е повишено неведнъж поради войната в Украйна. По данни на компанията, дневно Киев употребява към 6000 снаряда - колкото годишните поръчки на европейска страна от дребен размер.

Поръчките за артилерийни муниции при Nammo се е нараснала с повече от 15 пъти над нормалното - нещо невиждано в цялата история на компанията.

Както Европейската комисия, по този начин и цялата европейска военна промишленост търсят способи по какъв начин да усилят потенциала за произвеждане - в това число в България.

Междувременно, китайският притежател на TikTok има лични планова: през 2023 година те възнамеряват да построят три нови дейта центъра край Рауфос, които може да се усилят с още два до 2025, с общ потенциал до 150 МВт.

На въпрос на FT дали е " случайност ", че китайска компания стопира разширението на боен цех, шефът на Nammo разяснява:

" Не изключвам, че не е чиста случайност фактът, че тази активност се базира наоколо до цех от отбранителната промишленост. Не мога да го изключа ".

TikTok отхвърлят коментар пред медията, а локалната енергоснабдителна компания Elvia удостоверява, че няма повече потенциал за зареждане с ток, защото към този момент е поела ангажимент към базата със сървърите на обществената мрежа. Предимството е на този, който се е декларирал пръв.

" Ако Nammo поръча потенциал - според от размера му ще отнеме време, преди той да стане разполагаем, защото преносната мрежа би трябвало да бъде подсилена ", споделят от енергийния снабдител.

Строителството на дейта центрове на огромни IT-компании в скандинавските страни претърпява взрив поради релативно евтината (доскоро) налична електрическа енергия, както и поради по-студения климат, намаляващ разноските за изстудяване на сървърите.

Конкуренцията за достъп до мрежата обаче се усилва от ден на ден, защото същите съображения притеглят и компании от други браншове - като производителите на акумулатори и металургични заводи, които вършат стоманата си в пещи, захранвани с ток вместо с въглища.

Мортен Брандцег приканва управляващите да вкарат предпочитан ред за промишленостите, които ще получават специфичен достъп до електрическа енергия.

" За Европа това е голям проблем за промишлеността. Производителите от сериозно значими браншове би трябвало да имат достъп до електричество. Не считам, че това е частен случай, мисля, че това е наклонност в бъдещето ", споделя още той.

А FT цитират фабрикант от Швеция, където се заражда същият проблем: " Трябва да решим какво желаеме да имаме: " зелена " стомана или дейта центрове за Фейсбук ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР