Един от най-големите проблеми у нас е, че пазарът на

...
Един от най-големите проблеми у нас е, че пазарът на
Коментари Харесай

Нейков: Хората с увреждания са един голям резерв за пазара на труда

„ Един от най-големите проблеми у нас е, че пазарът на труда зацикля заради липса на работна ръка, а имаме над 300 000 души в страната, които са отвън пазара на труда и това са огромна част от хората с увреждания “. Това сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков.

Той е безапелационен, че е доста по-важно е да се разсъждава върху системата на ТЕЛК и за това по какъв начин да се помогне на хората с увреждания, без да губят днешните си права, да се  построи потенциал, с цел да могат те да се появят на пазара на труда.

„ Това би трансформирало доста съществено и потенциала на стопанската система ни и живота на хората с увреждания в позитивна посока “, сподели Иван Нейков.

По думите му методът на поддръжка, който сме основали през десетилетията, в действителност ги демотивира да се появят на пазара на труда.

„ Ние ги насърчаваме да стигнат до по този начин мечтаното решение за понижена продуктивност, с цел да могат посредством това решение да получат достъп до десетки благоприятни условия, като се почне от пенсия и се приключи с място за паркиране. По този метод ние си измиваме ръцете с тях и им споделяме, че толкоз може да им бъде обещано и оттук насетне – оправяйте се “, уточни той.

Според Нейков това е неверният път и ще бъде голямо предизвикателство дали финансовия министър и министърът на труда и обществената политика ще получат подпомагане от цялото държавно управление и обществените сътрудници да се намерят нови способи за поддръжка на хората с увреждания, най-много посредством новите технологии, тъй че да станат пълноценни участници в пазара на труда.

„ Веднага желая да кажа, че съм сигурен, че ще се появят следващите дивотии, че някой желае да вземе пенсиите на хората с увреждания. Няма такова нещо, смяната би трябвало да запази днешните им благоприятни условия, само че и да сътвори нови. Много от хората с увреждания, които работят, са доста положителни, лоялни служащи и това би трябвало да бъде показано на българските работодатели “, акцентира ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика.

Той напомни, че у нас хората с увреждания са почти 10% от цялото население – към 800 000 души.

„ Това не е единствено български проблем, приблизително към 10% са хората с увреждания във всички развити страни. Ресурсът е в действителност голям с оглед мащабите на българската стопанска система “, заключи Нейков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР