Един от най-емблематичните ни и обичани актьори Петър Слабаков си

...
Един от най-емблематичните ни и обичани актьори Петър Слабаков си
Коментари Харесай

Петър Слабаков бил и тракторист, и леяр, и депутат: Дебютира в киното едва на 37 години и става един от най-големите

Един от най-емблематичните ни и обичани артисти Петър Слабаков си отива от този свят на 86 години на 17 май 2009 година. Диагнозата му е рак – нещо, което той в никакъв случай не схваща. Синът му Андрей и брачната половинка му Цветана Гълъбова вземат решение да скрият от него злокобната истина. И в действителност, по този начин удължават живота му.
Слабака обичаше напук
Когато здравословното му положение се утежнява, Андрей го докарва от село Бериево във Военна болница, където след няколко дни издъхва.
Големият ни артист Петър Слабаков е член на многолюдна фамилия. Името Слабаков идва от прапрадядо му Никола, който бил слаб и по тази причина му казвали изначало Никола Слабото, а след това прякорът станал фамилия – Слабаков.

Всички знаят Петър Слабаков просто като Слабака. В изявление той споделя: „ В Мъжката гимназия в Шумен само Страхил, който седеше зад мен, ми споделяше Петър. Всички други ме назоваха Слабак. Реагирах единствено на Слабак. “С Меди Димитрова във кино лентата „ Смърт няма “ (1963) на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков
Родът му потегля от Лясковец. Двамата прадядовци — Петър Манолов (по майчина линия) и Иван Слабаков (по бащина линия) са участници в четата на капитан дядо Никола през 1856 година След едно от сраженията с турците Петър Манолов е ранен. Пленяват го и го изпращат в Диарбекир, където умира.
След разгрома на въстанието, Иван Слабаков се укрива в Габрово и Лясковец, а по-късно дружно с други четници емигрира в Белград.

Слабака през целия си живот се гордее с двамата прадядовци, чиито имена са на паметна плоча, сложена в чест на участниците във въстанието в Петропавловския манастир над Лясковец.Петър Слабаков като военачалник Владимир Заимов във кино лентата на Въло Радев „ Цар и военачалник “ (1966)
След години синът на Иван Слабаков – Димо се дами за дъщерята на Петър Манолов – Марина. Това са неговите дядо и баба. Слабака се гордее и с различен сродник — братът на Димо Слабаков — Христо, който е бил член на революционния комитет, учреден от Васил Левски. Самият Левски е нощувал в дома на дядо му Петър.
В „ Герловска история “ (1971) на режисьора Гриша Островски

Актьорът изповяда в книгата „ Петър Слабаков, който знае 3 и 300 “, че ще помни до края на дните си и балканското село Градница и първия си преподавател – габровският краевед и еколог Илия Габровски. „ Беше хуманен – обичаше и хората, и животните. Научи ни да обичаме природата. И зиме, и лете ни преподаваше все на открито. В Градница убиха единия щъркел на баба Кала и ние го погребахме в двора й, поставихме на гробчето монумент с надпис „ Щъркел “ и към него – дървена ограда “, споделя бъдещият еколог, който се бори за чистия въздух на Русе.

С Юрий Ангелов във кино лентата „ Мандолината “ (1973), режисьор Иля Велчев
След като се пенсионира, се заселва в прилежащото село Бериево дружно със брачната половинка си – актрисата Цветана Гълъбова, и там живее до края на дните си.

Рядко са неподправените души като Петър Слабаков, който е бил и тракторист и леяр, и народен представител. Във Великото национално заседание – от Съюз на демократичните сили, а в 37-то Народно заседание влиза с алената бюлетина.
Но в никакъв случай не изкривява сърцето си с неистина и не прави нищо за облаги. Три пъти го изключвали от Българска комунистическа партия.
Дебютира в киното едвам на 37 години. Масовата аудитория не го познава без присъщите му бръчки.
И става едни от най-големите.

С Наум Шопов във кино лентата „ Цар и военачалник “ (1966)
Бунтар до мозъка на костите си. Един безвъзвратен гамен, който не търпи лъжата и лицемерието. Негови другари още помнят по какъв начин влизайки в известно бургаско заведение, казвал: „ Ако има полицаи, да излязат! “
Без да му пука – достоен, и нетърпящ възражения!Петър Слабаков е роден е на 23 април 1923 година в Лясковец.
Завършва приблизително обучение в Шумен.

След 9 септември 1944 година е доброволец във Втората международна война.
Работил е като тракторист (1946), книговодител (1948 – 1950), в конезавод, леяр (1951 – 1952).
Завършил е Икономика на индустрията. Има над 120 функции в киното, сред които „ Шибил “, „ Пленено ято “, „ На всеки киллометър “, „ Самодивско хоро “, „ Щурец в ухото “, „ Сладко и горчиво “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Цар и военачалник “ и други Получава „ Аскеер “ за изцяло творчество.От брака му с Кина Дашева се ражда Андрей Слабаков, режисьор. След това се дами за актрисата Цветана Гълъбова, някогашна брачна половинка на огромния режисьор Методи Андонов.

Играл е в Варненски общински спектакъл Варна (1953 – 1957), Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ Бургас (1957 – 1960), Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ в Пловдив (1960 – 1963), Трудов фронт София (1963 – 1964), Народен спектакъл за младежта (1964 – 1965), Драматичен спектакъл „ Боян Дановски “ Перник (1965 – 1966), Театър на Народната войска (1967 – 1971), Театър „ София “ (1972 – 1979) и Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ (1980 – 1991).
Той е измежду учредителите на Комитета за отбрана на Русе (март 1988 г.) и на Клуба за публичност и народна власт, на Независимото съдружие „ Екогласност “ (1989 г.) и на Съюз на демократичните сили (декември 1989 г.).

Председател е на Народно събрание „ Екогласност “ (ноември 1989 – март 1990). Председател е на партията „ Политически клуб „ Екогласност “ – от 1992 година до юни 1995 година, когато напуща като ръководител и като член.
Депутат в 7-то Велико национално заседание от Русенски многомандатен изборен регион (1990 -1991) (от листата на СДС) и в ПК „ Екогласност “ 37 Народно заседание (1995 – 1997) (от листата на БСП).
Валерия КАЛЧЕВА
Инфо: senzacia

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР