Един гражданин на Видин трябва да работи повече от година,

...
Един гражданин на Видин трябва да работи повече от година,
Коментари Харесай

Пламен Ненов: България е рекордьор по икономическо неравенство в Източна Европа

Един жител на Видин би трябвало да работи повече от годин а, с цел да може да догони приходите на хората, които живеят в София . Това демонстрира отчет на Съвета за стопански разбори към Министерския съвет /МС/. Автор на това проучване е доцент Пламен Ненов , който е икономист от норвежката централна банка.

София пораства приблизително с 6% годишно , изясни той пред „ NOVA “. Ненов акцентира, че това е един впечатляващ растеж. Средно страната ни пораства с към 4% на година . Но в това време през 2000 година един човек, който получав междинна заплата във Видин е трябвало да работи година и три месеца, с цел да вземе тази в София. През 2019 година към този момент са станали цели две години .

Икономистът е безапелационен, че в Западна Европа сходни огромни разлики няма . Но в Източна Европа има. Въпреки всичко България е рекордьор по стопански неравенства. В същото време мнението на специалиста, че сходни фактори водят даже до политическо радикализиране на част от жителите на страната. Именно по тази причина съгласно него стартира и политическа неустойчивост. В Съединени американски щати се е следило същото събитие по време на изборите за президент, извършени през 2016 година.

Ненов разяснява и инфлацията като изясни, че в Норвегия цените се трансформират два пъти годишно. Там се е водила полемика дали да не се вкарат обезщетения за семействата. Но не се е стигнало до консенсус по този въпрос. За България съгласно него би било походящо подпомагането на бедните фамилии .

Що се отнася до недостига в бюджета по думите на Ненов би трябвало да има консолидация, с цел да може той да падне на 4%, да вземем за пример. Това би означавало шоково да бъдат редуцирани разноските и да се понижи действителната икономическа интензивност. Но това ще докара до увеличение на безработицата .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР