Един екземпляр от редкия вид птица стрепет, който се счита

...
Един екземпляр от редкия вид птица стрепет, който се счита
Коментари Харесай

Ветеринар попадна на рядка птица, смятана за изчезнала у нас

Един образец от редкия тип птица стрепет, който се смята за липсващ като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасбище, попадащо на територията на община Стамболово, Хасковска област, оповестява Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния доктор Георги Георгиев, който е член на Дружеството.

Мястото е посетено наново от екип на Българско дружество за защита на птиците и „ По-диви Родопи “ и наличието ѝ в региона е документирано още веднъж.

Стрепетът, прочут още като дребна дропла, е гнездил в региона на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували евентуално в Северна България до към 50-те години на предишния век. Сега обособени екземпляри се следят извънредно рядко, главно през зимните месеци. Произходът им е незнаен, само че се допуска, че са от популацията в Украйна.

От Българско дружество за защита на птиците предизвестяват ловците, че когато е кацнал, стрепетът може да се сбърка от некомпетентен наблюдаващ с женски фазан. В полет се разграничава елементарно по бялата долна част на крилата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР