Един дом за деца, лишени от родителски грижи, в Бургас.

...
Един дом за деца, лишени от родителски грижи, в Бургас.
Коментари Харесай

"Операция: Плюшено мече" - 15 години след първия коледен подарък

Един дом за деца, лишени от наставнически грижи, в Бургас. Така започва историята на съдружие " Операция: Плюшено мече ", което през днешния ден провежда най-мащабната коледна акция в България и организира целогодишна менторска акция, която има за цел да обезпечи на децата в неравностойно състояние по-добро бъдеще.

Михаела Стойкова е създател на сдружението. Срещам се с нея броени дни след края на следващата коледна акция - тя е изтощена, само че задоволена. Споделя, че от всички 10 268 декларирани подаръка т.г. едвам 35 са останали непокрити и следва да бъдат закупени в идните дни от инициативни сътрудници на организацията.

Говорим си тъкмо 15 години след първата ѝ коледна акция - за целогодишната работа с деца, за построяването на доверие в доброволците и донорите и за опцията да окажеш помощ. В подтекста на идващата Коледа единственото ѝ предпочитание е да разширят скромния си екип от двама души, с което да могат да доближават до повече деца, без качеството на работата им да падне.
Михаела Стойкова е на 34 години, родом от Бургас. Завършва Английската гимназия в града, след това отпътува за Лондон, където учи бизнес администрация и маркетинг. Връща се в България, когато приключва, и от септември 2017 година работи в организацията на цялостен работен ден. Извън сдружението тя е европейски дипломат за сиропиталище в Уганда - Chrystal Children`s Center, което три следващи лета (2016 - 2018) доброволства. Реклама
Десетилетие и половина по-рано Едва ли самата Михаела преди 15 години е вярвала, че през днешния ден тя ще е лицето, което стои зад коледната акция, която обезпечава дарове на 490 дома за обществени услуги в страната. Не тъй като е липсвало предпочитание да оказва помощ, а поради мащаба на първата ѝ акция.

" Първата година аз и мой другар отидохме и занесохме дарове в един дом в Бургас ", споделя тя. Следващите няколко години акцията постепенно се разраства - първо из града, след това в района, като последователно се включват другари и родственици. Това се трансформира в нещо, което вършат всеки декември. " Събирахме от края на ноември от другари всякакви неща за дарове, като тогава още работихме с дарения втора ръка ", изяснява Михаела.

В този миг фейсбук е към този момент нашумяла платформа с неограничена публика, а Михаела таман се е преместила в София, където също стартира да провежда сходна акция наред с тази в Бургас. Все повече хора се включват в нея, като от дарове втора ръка минават към нови такива. " 2015 година направихме много неочакван скок. Тогава се включиха 33 дома от цялата страна и аз си споделих, че към този момент е време да минем на национално равнище " , споделя Михаела. И по този начин на идната година акцията стартира да си построява системата, която и до през днешния ден работи.

В началото нещата са много тромави - описите с стремежи се разгласяват във фейсбук и непрекъснато се обновяват. Малко по-късно се основава платформата, която улеснява този развой. Тогава се записва и сдружението за социална изгода - тъкмо когато назрява концепцията да се работи с деца целогодишно, с цел да може да се оперира с нужния финансов запас през него.
Подаръците се събират по авансово направени описи от децата и се раздават в дните преди Коледа от доброволците по места на сдружението. Източник: Сдружение Реклама
Приятелите по пътя Безспорно най-ценният мотор на това сдружението са хората - доброволците, донорите и сътрудниците, които разрешават на Михаела и нейния екип да уголемяват активността си. Текучество на фрагменти съвсем няма - множеството хора са в акцията от 2016 година, когато минава на национално равнище, безапелационна е Михаела, като споделя, че се стреми към оптималната бистрота и доверие, с цел да знаят хората какво се случва с парите, които подаряват, и да не остават разочаровани.

Подкрепа намират както в голям брой хора донори и корпоративни сътрудници, по този начин и в институциите за обществените услуги и в другите държавни институции. " Ние контактуваме и с разнообразни институции - например отделът за протекция на детето до момента постоянно са били доста услужливи, когато сме имали предпочитание да поканим някое от малолетните деца на план отвън домовете за обществени услуги. Ако това е по техните сили и правилникът го позволява, те вършат всичко по силите си, с цел да ни спомагат. Вярвам, че в тези институции работят хора, които мислят за положителното на децата ", безапелационна е Михаела.

Същото е и при връзката с институциите за обществените услуги, малко от които отхвърлят да се включат по думите ѝ - най-вече в София, където има пренаситеност от ангажирани организации и дарове. Въпреки че акцията е единствено на Коледа, Михаела е безапелационна, че съумяват да изградят трайни контакти с институциите, с които работят. Дава за образец екипа от доброволци в Бургас. " Там са се събрали едно ядро от хора, които са супердейни. Абсолютно самосиндикално се провеждат - вършат пикници, водят децата на кино, честват рождени дни с тях, в това число оказват помощ на младежите да си намерят работа или да стартират уроци, завързват им контакти ", споделя тя. Поглед от близко

За тези 15 години, в които Михаела добре познава институциите за обществени услуги в България, по думите ѝ има смяна, има и лъч светлина, че нещата ще се усъвършенстват. " Най-малкото тази смяна, която настъпи през 2015 година, когато се затвориха домове за деца и се отвориха центрове за настаняване от фамилен вид, които са по-малки като конструкция и надлежно има по-малък брой деца на фона на обгрижващия личен състав ", изяснява тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР