Е вропа отново е „в епицентъра“ на пандемията от COVID-19,

...
Е вропа отново е „в епицентъра“ на пандемията от COVID-19,
Коментари Харесай

СЗО: Европа е в епицентъра на пандемията

Е вропа още веднъж е „ в епицентъра “ на пандемията от COVID-19, предизвести Световната здравна организация (СЗО), защото случаите на инфектирани се усилват из целия континент.

Ръководителят на СЗО за Европа Ханс Клуге съобщи на конференция, че

смъртоносната болест може да вземе още 500 000 жертви до февруари .

Той упрекна незадоволителното имунизирани хора за повишаването на случаите. „ Трябва да променим тактиката си от това да реагираме, когато пристигна нова вълна, към попречване на това въобще да се случват преди всичко “, безапелационен е той.

Процесът на имунизация се забави из целия континент в последните месеци. Докато 80% от хората в Испания са имунизирани с две дози, този брой е по-нисък във Франция и Германия – надлежно 68% и 66% и е още по-нисък в някои страни от Централна и Източна Европа. Само 32% от руснаците са били изцяло имунизирани до октомври 2021 година

За следващата вълна от COVID-19 Клуге упрекна и разхлабването на ограниченията за публично здраве за повишаването на новите случаи в Европа.

Техническият началник на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керкхове съобщи, че

през последните четири седмици случаите в Европа са се нараснали с над 55% ,

макар „ достатъчното предложение на ваксини и принадлежности “, а сътрудника ѝ доктор Майк Райън сподели, че опитът на Европа е „ предизвестие за света “.

Всичко това се случва в миг, в който Германия записва съвсем 34 000 нови случая на COVID-19 за последните 24 часа, което е рекордно нарастване.

Лотар Вилер от немския институт RKI приказва за ужасяващи числа. „ Ако не вземем контрамерки в този момент, тази четвърта вълна ще донесе още повече премеждия “, сподели той. Сред многото немци, които не са били имунизирани, има повече от три милиона души, които са над 60-годишни, които са изложени на изключително висок риск.

Но както уточни Ханс Клуге, повишаването на случаите не е лимитирано до Германия.

Най-драматичният растеж на смъртните случаи е през последната седмица в Русия, където са регистрирани над 8100 смъртни случая ,

и Украйна с 3800 смъртни случая. И двете страни имат доста ниски равнища на имунизация и Украйна разгласи рекордните 27 377 нови случая през последните 24 часа.

Румъния записва най-високия си брой смъртни случаи за 24 часа тази седмица – 591, до момента в който в Унгария ежедневните инфекции с COVID-19 са се удвоили през последната седмица до 6268. Носенето на маска се изисква единствено в градския превоз и в лечебните заведения.

„ В момента наподобява, че сме пъклен настроени към курс, който споделя, че пандемията е свършила, просто би трябвало да имунизираме още няколко души. Това не е по този начин “, сподели доктор Райън, който прикани всяка страна да се активизира в отговора на пандемията.

Тази седмица холандското държавно управление съобщи, че ще наложи още веднъж носенето на маски и общественото разграничаване в доста публични места, защото се оказа, че приемът в болница е повишен с 31% за една седмица.

Междувременно Латвия вкарва тримесечно изключително състояние от понеделник на фона на рекордно равнище на зараза с COVID-19.

Хърватия записва 6310 нови случая в четвъртък, най-високият брой до момента. Словакия регистрира втория си максимален брой случаи, а чешките инфекции се върнаха до равнищата, следени за последно напролет.

Италия има един от най-високите равнища на имунизация за хора над 12 години, само че даже и тук новите случаи са нарастнали с 16,6% през последната седмица.

Броят на инфектираните в Португалия надвиши 1000 за първи път от септември. Испания е една от дребното страни, в които не се следи растеж на предаването с 2287 случая, обявени в сряда.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР