Движението на електрически тротинетки в София рязко ще се ограничи,

...
Движението на електрически тротинетки в София рязко ще се ограничи,
Коментари Харесай

Забрана за каране на тротинетки по тротоари и в паркове се готви в София

Движението на електрически тротинетки в София внезапно ще се ограничи, като то ще е неразрешено в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Новите ограничения се оферират от общински съветници от ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София ".

Скоростта ще е позволена до 25 км/ч и то по улиците, до момента в който в парковете и изброените неразрешени зони ще е разрешено единствено са се бутат или до 5 км/ч. В този смисъл тротинетките се приравняват към велосипедите и ще употребяват същите места за придвижване. Сега има случаи с тези скутери да се кара с 80 км/ч по магистрални булеварди, а в парковете - до 25 км/ч, което е рисково за разхождащите се хора там. Този тип транспортно средство се когато стартира работа първата компания за даването им чартърен.

Местата, където могат да се паркират и изоставят също се свиват. Ще е неразрешено захвърлянето им в паркове, градини, пред входове на здания и на метростанции, на детски и спортни площадки.

Санкцията за погрешно паркиране/захвърляне на тротинетка ще е продължение на таксуването за използването й и няма да спре, до момента в който не бъде преместена, изясни Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет (СОС).

Ако компаниите, които оферират е-тротинетки чартърен в София, не приберат изоставена тротинетка до 4 часа, санкцията ще е 300 лв., за наново нарушаване - 500 лв., оферират вносителите.
 Тротинетките могат да се карат единствено по улиците, както велосипедите.
© Надежда Чипева

Тротинетките могат да се карат единствено по улиците, както велосипедите.

Предлаганите ограничения ще бъдат импортирани за разглеждане в комисиите на съвета до месец и се чака до края на юли да бъдат признати от СОС. Те се чака да влязат в действие през август, като дотогава трите компании, които оферират е-тротинетки чартърен в София би трябвало да актуализират софтуера си в сходство с тези ограничавания. Те оперират с общо 2000 тротинетки, а частните, които не са регистрирани, са към 8000 в столицата, сподели Георгиев. С тях са зачестили случаите - единствено през 2022 година броят им е бил 160, като пострадали са главно пешеходците.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР