Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били

...
Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били
Коментари Харесай

Кунчев: Късно е потърсена помощ за починалите от коклюш бебета

Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, само че фамилиите не са се познавали и не са имали контакт между тях, съобщи основният държавен контрольор Ангел Кунчев. Към момента всички контактни на децата са открити и изолирани.

Според Кунчев при бебетата болестта е открита на късен стадий и това е повишило вероятността за леталния излаз.

" Лекувани са вярно, единствено че е потърсена здравна помощ малко късно. При едното е имало два пъти отвод за хоспитализация, който е препоръчан от Спешна помощ и едвам към този момент при утежняването е прието в болница в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница ", съобщи Кунчев.

Здравните управляващи регистрират растеж на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев евентуално разпространяването му ще се придвижи и в другите области, само че е мъчно да се предвижда до каква степен ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца сред 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

" Около 50%-60% се движи делът на ваксинираните болни. При тях заболяването протича по-леко, само че и по-трудно се диагностицира. Когато се хване в точния момент, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се назова изненада. От 2023 в Европа стартира повишаване на случаите, което се форсира още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото равнище на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600 ", съобщи доцент Кунчев.

Здравният министър доктор Галя Кондева съобщи, че са подхванати ограничения и сега се прави разбор на разделят неимунизирани деца

" Предприели сме ограничения - към РЗИ са пратени претенции към общо-практикуващите лекари да създадат обзор на осъществените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна организация " Медицински контрол " да проучват тези данни и от през вчерашния ден сме дали инструкции за организация на нужната лабораторна диагностика ", съобщи здравният министър Галя Кондева.



По-рано през днешния ден стана ясно, че две бебета от Кюстендил са умряли от коклюш. Децата са били на възраст под 2 месеца и към момента не са били ваксинирани.

Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР