Две седмици, откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта,

...
Две седмици, откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта,
Коментари Харесай

ЕГН на висок глас в аптеките - има ли заплаха за изтичане на личните ни данни

Две седмици, откогато антибиотиците се отпускат единствено с електронна рецепта, пациенти се оплакват, че би трябвало на всеослушание да си споделят ЕГН-то в аптеките.

Това е притеснително и за хората, които не желаят близките да научават възрастта им. Дали това е опасност за приключване на персонални данни и по какъв начин да се избегнат злоупотреби?

За да си купи нужните медикаменти не за първи път Пролетка споделя ЕГН-то си в аптеката, само че не крие, че се тормози от това. Заради проблем със зрението обаче не може да го напише на листче и да го подаде на фармацевта.

" Аз не искам да си споделям ЕГН-то. Може и персоналната карта да си дам, само че не съм мислила по въпроса ", съобщи Пролетка.

За нея електронните предписания, които оставиха в историята хартиените, са облекчение. Същото споделят и фармацевтите.

" Вече няма такива проблеми като първоначално. Разликата не е доста огромна, тъй като антибиотиците сега понижават като наставление, тъй като излизат от сезон ", добави Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Изборът по какъв начин да дават ЕГН-то си аптекарите оставят на пациентите.

" Аз им предлагам да вкарат независимо ЕГН-то, в случай че не желаят, или споделят, че ще го кажат, или дават персонална карта, или пишат на лист ", разяснява Любов Ризонова, фармацевт.

Който не желае да споделя ЕГН-то си - има и този вид - клавиатура, на която го вкарва и я подава на аптекаря.

" Това е облекчение и за тях, и за нас, и по този метод няма да има терзания ", съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

А от Комисията за отбрана на персоналните данни припомнят, че би трябвало да има образования в аптеките по какъв начин да се желае единният цивилен номер.

" Сам по себе си съставлява логаритъм от информация за лицето, който демонстрира датата му на раждане, полът и така нататък, която информация, когато не е обвързвана с други данни като негов адрес или място на живеене, мъчно би могла да се употребява по метод, който да му навреди ", сподели още Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Комисията обаче няма по какъв начин да прави всеобщи инспекции в аптеките дали съблюдават разпоредбите за отбрана на персоналните данни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР