Две от фаворитикте в Евровизия 2024, Швейцария и Нидерландия, си

...
Две от фаворитикте в Евровизия 2024, Швейцария и Нидерландия, си
Коментари Харесай

Израел се класира на финала на Евровизия 2024

Две от фаворитикте в Евровизия 2024, Швейцария и Нидерландия, си осигуриха място на Големия край в събота, дружно с Израел. Това се случи макар огромните митинги против присъединяване на страната в състезанието и освиркването по време на осъществяването й, пишат от Reuters .

Около 100 000 фенове се събраха в южния шведски град Малмьо за годишното съревнование под засилено полицейско наличие, до момента в който управляващите се подготвяха за вероятни вълнения.

Швейцарският рапър Немо, 24 година, се класира във втория полуфинал в четвъртък с песента си " The Code ", дружно с Йост Клайн от Нидерландия, 26 година, с песента си " Europapa ".

" Да пея тази ария пред аудитория онлайн и да знам, че толкоз доста хора слушат, ме направи в действителност прочувствен ", сподели Немо на конференцията след полуфинала.

Песента, която е комбинация от тъпан, бас, опера, рап и рок споделя за пътя на Немо към преоткриване му като " безполов човек ".

" Мисля, че е доста значимо тази година да имаме огромно посланичество " счита Немо, визирайки ирландската състезателка Bambie Thug, която също си обезпечи място на финала след осъществяването й във вторник.

Израелската изпълнителка Идън Голан, 20 година, и нейната ария " Hurricane " също се класираха за съботния край, на който ще вземат участие реализатори от 26 страни.

Чуха се освирквания от тълпата преди, по време и след осъществяването на Голан, само че също по този начин и овации и развяване на израелски флагове.

" Изпълнена съм с страсти " показа Голан по-късно на конференцията. " Наистина е огромна чест да бъда тук на сцената, представяйки страната ми с горделивост ", съобщи тя, добавяйки, че уредниците са взели защитни ограничения, с цел да създадат събитието безвредно за всички.

Изпълнителката разказа песента си като мощна балада, която споделя за пътя на човек, преминаващ през стихия от страсти.

Армения, Австрия, Естония, Грузия, Гърция, Латвия и Норвегия също се класираха за финала.

Организаторите на Евровизия се опълчиха на апелите да изключат Израел поради войната в Газа с аргумента, че състезанието е неполитическо събитие.

Повече от 10 000 пропалестински деятели, в това число климатичната активистка Грета Тунберг, се включиха в кротичък митинг в часовете преди полуфинала, развявайки палестински флагове и викайки " бойкотирайте Израел ".

Малка група от израелски последователи, в това число членове от еврейската общественост в Малмьо, също проведоха мирна проява в града, защитавайки Голан и Израел.

Стотици реализатори по света настояха Израел да бъде блокирана от присъединяване, както направиха двама министри от белгийското държавно управление по-рано тази година.

Организаторът на събитието Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) по-рано тази година настоя Израел да промени първичните си текстове на песента, които приказват директно за офанзивата от 7 октомври.

Във видеообръщение във вторник израелският министър-председател Бенямин Нетаняху похвали Голан за нейното присъединяване:

" Вие освен представяте Израел в Евровизия по горделив и доста впечатляващ метод, вие също се борите сполучливо с грозната вълна от антисемитизъм ", счита Нетаняху.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР