Две години след като обяви война на уличните банди, президентът

...
Две години след като обяви война на уличните банди, президентът
Коментари Харесай

Сигурност срещу свобода: две години война на Салвадор срещу бандитизма

Две години откакто разгласи война на уличните банди, президентът Найиб Букеле в този момент хвали Салвадор като „ най-безопасната “ страна на континента, само че критиците споделят, че цената е висока.


Какво стана с бандите?

Разполагането на военни и полиция нанесе тежък удар върху структурите на бандите, които се финансираха с изнудване, поръчкови убийства и търговия с опиати, подкрепени със закани за ликвидиране. Мозъчният концерн InSight Crime пресмята, че има съвсем 120 000 членове на банди, в това число 78 000 принадлежащи на Мара Салватруча (MS-13) и към 41 000 на Барио 18. Над 78 000 обвинени членове са задържани, заяви държавното управление, като бандите не са съумели да наемат нови членове. Властите са конфискували съвсем 4000 оръжия, а правните промени доведоха до по-строги санкции. Букеле, който беше избран отново през февруари за нов 5-годишен мандат, даде обещание да продължи войната, " до момента в който изкореним дребното, което към момента е останало от бандите ".

Какво се случи по улиците?

Кампанията на Букеле постави завършек на господството, което бандите имаха над 80 % от страната, съгласно държавното управление. Нивото на убийствата в страната, което доближи 106 на 100 000 поданици през 2015 година, спадна до 2,4 през 2023 година, а това е под междинното за света, което съгласно Организация на обединените нации възлиза на 8. Хората към този момент не се опасяват да излизат вечер, децата играят в парковете и всеки може да се вози на рейс или да посети различен квартал, без да се опасява за живота си. " Сега се чувствате по-уверени, когато пътувате в рейсове. Вече не виждате членове на банди да желаят пари от пасажерите ", сподели Маурисио Лопес, 40-годишен преподавател, пред AФП. Цели общности „ се върнаха към естествен живот “, сподели ученият Карлос Каркач.


Какъв е икономическият резултат?

Голяма част от индустриалния, комерсиалния и транспортния браншове към този момент не би трябвало да заплащат на бандите поради изнудване, съгласно бизнес асоциациите. Ресторантите оставаха отворени през нощта и доставяха храна по домовете.

" Днес има успокоение. Вече нямаме изнудване. Опасността мина ", сподели пред Агенция Франс Прес Аминта Алваренга, която има магазин за търговия на едро. Правителството конфискува 8000 транспортни средства, съвсем 21 000 мобилни телефона, както и стотици рейсове, таксита, къщи и търговски пространства, които са били в ръцете на бандите. Бумът на туризма генерира доходи от близо 2,8 милиарда $ през 2023 година – 48% повече от миналата година.

Икономиката обаче остава огромно предизвикателство за Букеле. Около 30% от салвадорците живеят в беднотия и 10% в последна беднотия, твърди Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите. Приблизително 70% от хората работят импровизирано, полу-или напряко незаконно. Хиляди фамилии зависят от задгранични парични преводи, които възлизат на общо 8,2 милиарда $ през 2023 година – което се равнява на 26% от икономическото произвеждане на страната.


На каква цена?

Правозащитни организации подлагат на критика методите на Букеле, които „ Амнести интернешънъл “ дефинира в сряда като " непропорционални ". Има 327 случая на хипотетични насилствени изгубвания и минимум 235 смъртни случая в арестите. Броят на пандизчиите възлиза на повече от 100 000, доста от тях в най-големия затвор в Латинска Америка, който Букеле е построил особено. Затворниците са изправени пред групови тествания без право на отбрана или фамилни визити.

„ Това е неправда “, сподели Сесилия Рендерос, 48-годишна стопанка, която сподели, че не е съумяла да види племенника си. Въпреки че към 7000 арестувани са били освободени, правозащитни групи споделят, че към момента има доста почтени хора зад решетките. „ Създадена е подправената заблуда, че президентът Букеле е разкрил магическата формула за решение на доста комплицираните проблеми на насилието и престъпността по видимо елементарен метод “, сподели Ана Пикер, директорка на „ Амнести “ за Америка. „ Но намаляването на груповото принуждение посредством замяната му с държавно принуждение не може да бъде триумф “, добави тя. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР