Двама високопоставени служители вече напуснаха кабинета на президента на Украйна,

...
Двама високопоставени служители вече напуснаха кабинета на президента на Украйна,
Коментари Харесай

“Киев няма да издържи”. Престанаха да говорят по човешки с украинците

Двама високопоставени чиновници към този момент напуснаха кабинета на президента на Украйна, а локалните медии оповестяват за уволнението на най-малко още трима-петима министри. Зеленски приказва за „ правдивост за всички “, само че битката за нея стартира едвам откакто Вашингтон даде обещание да следи от близко разпределението на западната помощ. Какво се случва в Киев?

Мъртъв воин

Началникът на Главното разследващо ръководство (ГУР) на Министерството на защитата Кирил Буданов сподели, че през март предходната година чиновници на СБУ са простреляли „ героя на Украйна “ Денис Киреев, с цел да не протака договарянията с Русия. Пострадалият е очистен в купето на ведомствен автомобил, трупът е изхвърлен на улицата. Буданов назова това ликвидиране " екзекуция " и акцентира, че към момента никой не е поел отговорност за него, а тогавашният началник на СБУ Иван Баканов по никакъв метод не е обяснил дейностите на подчинените си.

Прави усещане, че абсурдът стартира да се развива съвсем година след случая. На 18 януари “Вашингтон Пост ” разгласява публикация, в която се показва, че Киреев е считан от СБУ за съветски разузнавач, само че е заровен като воин. Зеленски го награди посмъртно с орден за „ извънреден принос в отбраната на държавния суверенитет и държавната сигурност “.

Баканов се отдръпна едвам в средата на юли 2022 година По това време СБУ е в полуразложено положение. По-специално, ръководителят на харковския клон Роман Дудин намерено подлага на критика президента, а дясната ръка на Баканов, военачалник Андрей Наумов, бяга в Сърбия, където се укриваше от обвинявания в пране на пари. Освен това украинските медии оповестиха, че съветската войска е навлязла в Херсон значително заради измяната на локалните управляващи на СБУ.

Огън по щаба

Ден преди обявата в американския вестник съветникът Алексей Арестович беше уволнен от Президентството на Украйна след изказването му, че съветска ракета е блъснала жилищна постройка в Днепропетровск, защото е била свалена от украинската Противовъздушна отбрана система. ВСУ отхвърли тази версия. Избухна сериозен скандал и Арестович реши да подаде оставка по лично предпочитание.

Миналата година той беше един от най-ярките знаци на украинската агитация, само че никой не го отбрани. Екипът на Зеленски изцяло пренебрегва събитието. В същото време към момента не е ясно кого и какво е съветвал Арестович, до момента в който е работил в Президентската администрация. Например през август помощникът на началника на офиса Михаил Подоляк видя: сътрудника приказва толкоз доста, че решили да го създадат представител на цялото ведомство

Докато други представители на Киев от дълго време са минали извънредно на украински, Арестович към момента употребява съветски. В същото време той се опълчва на възбраната на учебниците по съветски език в Украйна и даже поддържа връзка с децата си на съветски, за което украинските националисти неведнъж са го подлагали на критика.

След Арестович се отдръпна заместник-началникът на офиса Кирил Тимошенко, който ръководеше възобновяване на териториите, изумени по време на военните дейности. Самият той написа молба за оставка, само че не уточни аргументите. Миналата година той беше упрекнат в кражба на филантропична помощ и продажбата ѝ в магазини. Обкръжението на длъжностното лице се проверява. В същото време украинските медии оповестяват, че с него са работили ръководителите на администрациите на Сумска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска области. Те също ще бъдат уволнени.

Друг претендент за отдръпване е Олег Татаров, заместник-началник на Президентската администрация, който дава отговор за силите за сигурност, в това число СБУ. Той е упрекнат в машинация при строителството на жилища за Националната армия. Според медиите, с цел да потули случая, служителят е блокирал назначението на новия началник на Специалната антикорупционна прокуратура (САП) Александър Клименко. В същото време западните сътрудници на Киев са недоволни от хода на промените в украинските правоохранителни органи.

Време за правдивост

Не всичко е умерено и в държавното управление на Украйна. На 21 януари Националното антикорупционно бюро (НАБУ) задържа Василий Лозински, заместник-министър за развиването на общностите, териториите и инфраструктурата. Той е упрекнат в приемане на рушвет от 400 000 $ за сключване на контракт за закупуване на генератори. Зеленски сподели, че уволнението на Лозински е сигнал към всички, които нарушават „ правилото на справедливостта “.

Сутринта на 24 януари заместник-главният прокурор Алексей Симоненко и заместник-министърът на защитата Вячеслав Шаповалов бяха уволнени. Първият беше забъркан в скандал поради пътешестване за зимните празници в Марбея, Испания. Вторият купувал храни за ВСУ за няколко пъти повишени цени. В същия ден още двама заместник-министри на публичното развиване Иван Лукерия и Вячеслав Негода изгубиха работата си.

Според известия в медиите министърът на горивата и енергетиката Герман Галущенко, министърът на спорта Вадим Гуцайт и министърът на стратегическите промишлености Павел Рябикин може да бъдат отстранени от постовете си в близко бъдеще. Екипът на Зеленски дълго време разисква дали тези отдели въобще са нужни или могат да бъдат обединени с някой различен. Освен това Върховната Рада упорства за промяна на ръководителя на Министерството на образованието и министъра по въпросите на ветераните.

Ръководителят на фракцията на Политическа партия “Слуга на народа ” Давид Арахамия увери, че антикорупционните чистки ще обзет цялата страна напролет. Според него от 24 февруари предходната година Зеленски е упорствал чиновниците на всички равнища да се концентрират върху подпомагането на жертвите на военни дейности, да понижат бюрокрацията и да спрат да се занимават със съмнителни каузи. „ Много хора не го чуха... Ако не става по човешки, ще бъде съгласно законите на военно време “, сподели Арахамия.

Уреждане на сметки

Междуособицата в Киев стартира съвсем незабавно откакто Републиканската партия на Съединени американски щати пое контрола над долната камара на Конгреса и даде обещание да ревизира по какъв начин украинците изразходват помощта. Политологът Александър Дудчак счита, че Зеленски се отървава от тези подчинени, в чиято почтеност американците може да се съмняват.

" Съединени американски щати не желаят “непроизводствени разноски ", тъй че те ще преглеждат служителите в Киев под лупа. Както се оказа, не всички са подготвени за ролята на наети мениджъри. Украйна към този момент е претърпяла сходни чистки. Преди 2014 година страната беше ръководена от олигарси, а в този момент - от представители на организации с нестопанска цел и някогашни комици. Американците търсят такива, които ще са подготвени да работят за по-малко пари, само че в това време ще бъдат по-управляеми ", споделя специалист. Той счита, че освободените позиции могат да бъдат заети от хора с двойно поданство и без политически убеждения, както беше директно след Евромайдана. Това улеснява манипулирането на страната.

На собствен ред Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, отбелязва, че американците от ден на ден подлагат на критика отпущането на помощта за Украйна, защото не могат да управляват по какъв начин се разпореждат с нея. Вашингтон е заставен да поправя политиката си, само че няма да успее да изкорени украинската корупция.

" Ако Съединени американски щати си слагат задачата да отстранен изцяло злоупотребите в Украйна, тогава републиката може да не издържи на натиска и да се разпадне. Сега главната задача на американците е да победят Русия, тъй че те надали ще се намесват сами ", споделя Денисов.

Експертите не изключват, че американските управляващи ще реализиран промяна на най-компрометираните украински чиновници, с цел да отстранен част от негативизма от личните си жители. Процесът може да отнеме няколко месеца - или ще се възобновява от време на време през цялата година. Това обаче няма да докара до съществени промени в Украйна. Включително няма да повлияе на качеството на обществената администрация.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР