Двама са кандидатите за ректор на Аграрен университет- Пловдив, след

...
Двама са кандидатите за ректор на Аграрен университет- Пловдив, след
Коментари Харесай

Двама зам.-ректори в битка за #АУ ректор

Двама са претендентите за ректор на Аграрен университет- Пловдив, откакто мандатът на сегашния проф. доктор Христина Янчева изтече и тя няма право да се кандидатира за нов. Това са доцент доктор Боряна Иванова, до момента заемаща служба заместник-ректор по образователната активност, и проф. доктор Владислав Попов, до момента заемащ длъжността заместник-ректор по научната и плановата активност.
Изборът е плануван за 7 март 2024 година, когато се привиква Общо заседание на Аграрен университет- Пловдив. Тогава с изключение на нов ректор, 167-те делегати ще изберат нов научен съвет на висшето учебно заведение.

Доц. доктор Боряна Иванова е приключила УНСС – София, където е придобива бакалавърска, магистърска и докторска степени по стопанска система и ръководство на селското стопанство. Постъпва на работа в Аграрен университет – Пловдив през 2001 година като помощник и поредно заема длъжностите старши и основен помощник, а през 2012 година придобива академичната служба „ доцент “.

Била е теоретичен секретар на катедра „ Икономика “ от 2002 година до 2011 година През мандат 2011-2015 година е шеф на Учебно-информационния център на Аграрен университет, а през мандати 2015-2019 година и 2019-2023 година е заместник-ректор с сектор „ Учебна активност и акредитация “.

Има над 40 изявления и взе участие допълнително от 20 вътрешни, национални и интернационалните планове. Научните й ползи са в областта на развиването на селските региони, групите на производители, опциите за развиване и одобряване на правилата на био и кръговата стопанска система, хранителната и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния и Русия. Владее британски и съветски език.

Проф. доктор Владислав Попов следва в Тимирязевската селскостопанска академия в Москва, а по-късно придобива бакалавърска и магистърска степен от ВСИ-Пловдив, компетентност Растителна отбрана със специализация Агроекология. Втора магистатура приключва в Аграрния университет във Вагенинген, Нидерландия, а докторската си степен придобива в Университета на Западен Сидни, Австралия.

Академичната служба „ доцент “ в научна компетентност „ Екология и запазване на екосистемите “ придобива през 2009 година в Катедра Агроекология на Аграрен университет- Пловдив, а „ професор “- през 2014 г в същата. Заема длъжността Председател на Общото заседание на Аграрен университет- Пловдив в интервала 2017-2020 година и заместник-ректор по научната и планова активност на университета в мандат 2020-2024 година

Международен теоретичен специалист и консултант е в областите растителна отбрана, агроекология, биологично произвеждане и биоикономика, създател на над 110 научни и приложни писания. Член е на Държавната комисия за мониторинг и оценка на Фонд „ Научни проучвания “ към МОН (2016-2023). Председател на Изпълнителния съвет и народен координатор на Националната научна стратегия (ННП) на МОН „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ 2018-2023 година и координатор на ННП „ Интелигентно растениевъдство “ (2021-2024).

Член на Постоянната комисия за научни проучвания в земеделието (SCAR) към Европейската комисия, Управителния съвет на Европейския Форум на храните към Европейския парламент (2020-2023г.) и заместник-председател на Европейската научна инфраструктура LifeWatch ERIC. Ръководи и взе участие в планове на Европейската фондация за образование (ETF), Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT-Food) и Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (FAO). Експерт-оценител е в Изпълнителна Агенция за проучвания на Европейската комисия (EC-REA). Владее британски и съветски език.

С предизборните платформи на двамата претенденти можете да се запознаете тук:
–    Доц. доктор Боряна Иванова
–    Проф. доктор Владислав Попов
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР