Двадесет и пет милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието

...
Двадесет и пет милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието
Коментари Харесай

Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин

" Двадесет и пет милиона лв. ще бъдат вложени в развиването на Индустриален парк Видин. Към момента има направен план за финансирането от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще обезпечи 20% от средствата, а останалите 80% са планувани по Плана за възобновяване и резистентност ". Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов във Видин след среща с кмета на града доктор Цветан Ценков и с регионалния шеф Иво Атанасов.
 
На срещата бяха разисквани опциите за привличане на вложители и бъдещото икономическо и индустриално развиване на района. Министър Богданов акцентира, че развиването на Северозападна България е приоритет на държавното управление.
По думите му следва строителството в индустриалната зона, ръководена от НКИЗ,  да стартира още тази година, като сумата ще бъде вложена във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен.
 
" Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен превоз, с пристанище и e в непосредственост до Дунав мост 2. Всичко това дава опция районът да се развие като логистичен и интермодален хъб ", уточни министърът откакто посети теренa на място.
 
 Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лв. за развиването на Индустриален парк Видин Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лв. за развиването на Индустриален парк Видин Източник: Пресцентър на МИ
Богданов посочи капацитета, с който разполага Видин. Той разиска с кмета на града  основаването на локално звено, което да работи за привличане на вложители и да показва преимуществата и опциите за осъществяване на планове в района. " Трябва да имаме готови хора, тъй че да ускорим капиталовия развой ", добави Богданов.
 
Тези капиталови звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на стопанската система и промишлеността, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).
 
" Осигуряването на финансиране на индустриалния парк Видин е поредна стъпка от страна на държавното управление за поощряване развиването на района ", посочи той. Министър Богданов разгласи, като мярка за понижаване на районните несъответствия в страната, фактът че в Северозападния район праговете за разпределяне на държавна помощ за вложения са в максимален размер. " Регионът може да получи до 60% от финансовите разноски при привличане на вложител ", напомни министърът.
 
" Продължаваме да работим интензивно с представителите на локалната власт. Трябва да създадем работеща промишленост, с цел да останат хората в района и да се завърнат тези, които работят отвън него ", бе безапелационен Богданов.
 
По време на срещата той посочи, че след визитата на индустриалната база на " Ел Би Булгарикум " във Видин, по-рано денем, приоритет ще бъде модернизацията на производството и опцията да бъде разкрита паралелка за дуално образование, която да бъде финансирана от сдружението.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР