Двадесет хиляди лева. Толкова ще струва транспортът на Христо Ботев

...
Двадесет хиляди лева. Толкова ще струва транспортът на Христо Ботев
Коментари Харесай

Самураят на Пловдив или защо Христо Ботев заминава за Япония

Двадесет хиляди лв.. Толкова ще коства превозът на Христо Ботев до Япония. Вечният бунтовник този път няма да пътува с ферибот, а брегът, на който ще се озове, няма да е козлодуйски, а този на Окаяма. Също по този начин Ботев в тази ситуация ще бъде висок 90 сантиметра и ще е изработен от пирински гранит.

На 2 август общинският съвет на Пловдив гласоподава парите, с които бюст на революционера ще бъде превозен до града в западна Япония. Окрилен от братската обич сред двата града той ще полети със жанр и очевидно в първа класа, тъй като другояче няма пояснение по какъв начин еднопосочен билет за елементарен български жител е към четири хиляди лв. (да не приказваме за изпуснатата опция в името на историческата истина бюстът да бъде пратен с кораб).

По-интересно е, че даже и тази не изключително огромна на фона на бюджета на Пловдив сума не е по силите на града. Защото по предложение на Величко Родопски, зам. кмет финанси и икономически действия, сумата ще бъде преразпределена от тази за Оперативна програма " Зооветеринарен комплекс ". В уточненост билетът на българския бунтовник ще бъде обезщетен посредством средствата, предопределени за приюти за безстопанствени животни.
Самураят в центъра на Пловдив
Причината за самото странствуване е не по-малко забавна. Това ще бъде подарък на града под тепетата на японския Окаяма във връзка навършването на 50 години от тяхното побратимяване. Той е в отговор на подарък, който японците са създали на Пловдив - дребна скулптура на самурай. През 1992 година във връзка 30-годишнината от побратимяването, Окаяма подарява скулптура на Момотаро - Прасковеното момче. Момотаро е фолклорен воин от интервала Муромачи (14-16 век) и знак на битката за истина и правдивост против злите сили. Твърди се, че той е районен воин на префектурата Окаяма, само че това изказване се е зародило през модерния интервал на Япония.
Умалена версия на бюста в Царската градина ще бъде пратен за Япония Фотограф: Антон Чепилски Реклама
Статуята на момчето с животни до него се намира в Цар Симеоновата градина в центъра на Пловдив, където прочее се намира и оригинала на ботевия бюст. При посещаване на кмета на Окаяма Масао Омори през 2019 година се заражда концепцията да бъде направено дарението от бюст на Ботев.

Той е дело на статуя Свилен Костадинов, доцент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " - Пловдив. " Бюстът е копие на оригинала на Васил Вичев, като той е умалена версия на оригинала ", изяснява доцентът.

Бюстът се чака да бъде инсталиран и показан в един от парковете в Окаяма до края на тази година. Първоначално това трябваше да се случи и с публична аудиенция на пловдивска делегация, само че заради интернационалните пандемични условия това за този миг е анулирано.
Японският брат на ПловдивНамиращ се в района Тюгоку, Япония, Окаяма е и столица на префектура Окаяма. Градът е учреден на 1ви юни 1889 година и сега разполага с население от 724 хиляди души, което го прави и 11ти по величина на популацията в страната. Окаяма е прочут с това, че е желана здравна дестинация за жителите на Япония, както и със свойте забележителности - Коракенските градини, една от топ три обичайни градини в страната, а и за своя палат Окаяма построен през 1369 година Като изключим Пловдив (1972) градът е побратимен с още 5 града - Сан Хосе, Съединени американски щати (1957), Сан Хосе, Коста Рика (1969), Лоян, Китай (1981) и Синчу, Тайван (2003). Приятелските взаимоотношения сред двата града стартират през далечната 1972 година, когато в началото се афишират за сестрини градове. От тогава до в този момент има разнообразни обменни начинания сред тях включващи продан на възпитаници през 2018 година, както и на положителни практики по отношение на участието на града под тепетата в Глобалната мрежа на учащите градове на ЮНЕСКО и поддръжка от страна на Окаяма за Пловдив за европейска столица на културата през 2019 година и други По мотив честването на побратимяването тази година беше открита изложбата " Окаяма: непозната - опозната " в римския стадион, както и дейна културна стратегия включваща куклени театрални постановки, лекции и работилници по икебана през целия месец юли. Подобни събития бяха проведени и в Япония, където имаше кулинарен фестивал от 10-13 май с българска тема. Реклама Свързани публикации Японската Nidec: фабрики в Сърбия, развоен център в България* 1 август 2022, 10:26 Снимка на деня | Митрофанова, цялата в алено, пристигна в Пловдив по покана на Георги Гергов 9 май 2022, 16:32 България и руските монументи: може да ги отстранява и мести, само че не желае 16 март 2022, 16:30 Преместването на паметника на руската войска - действителна опция или пиар? 26 февруари 2022, 10:33 Вижте още публикации Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР