Двадесет дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро,

...
Двадесет дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро,
Коментари Харесай

300 лв. за цяло агне за Великден, но за колко души стига?

Двадесет дни преди Великден фермери към този момент започнаха да одобряват капаро, с което можем да си запазим агне за празника.

В платформите за безвъзмездни разгласи в интернет към този момент е цялостно с оферти от стопани, които гледат живи животни. Те оферират агънца на цена 10-12 лв. живо тегло, пише „ Телеграф “.

Купувачите би трябвало да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани поучават още занапред да си запазим агне и да дадем капаро, с цел да не останем с празни ръце точно на празника.

„ Когато решите, елате да си запазите агне. Само се обадете авансово. Ако дойдете на самия Великден, не знам дали ще има до тогава, тъй като към този момент доста поръчват “, изясни собственик от Северна България. Купувачът би трябвало да отиде на място, с цел да си избере живо агне. Избраното животно се маркира от стопанина, а клиентът брои на ръка 10-20 лв. капаро.

„ Някои дават и по 50-100 лв., с цел да са сигурни, че животното ще бъде непокътнато за тях “, изясни фермерът.

След това, когато наближи Великден, клиентите би трябвало да отидат отново до фермата, с цел да доплатят и да си вземат закланото агне. Фермерът си има хора, които колят животното против спомагателни 20-30 лв.. Колячите одират животното и отстраняват вътрешностите, като вътрешностите се дават на клиента в обособен плик. По предпочитание клиентът може да вземе и кожата.

Агне от плантация може да се вземе и без капаро. В тези случаи клиентите би трябвало да се обадят и да уговорят датата, когато ще дойдат в стопанството. В уречения ден те си избират животно и изчакват половин час то да бъде заклано и одрано. След това поставят агнето в багажника и отпрашват да честват Великден. 

Агънцата, които се продават по този метод, нормално са към 20-30 кг. След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е на половина от живото тегло. Така, в случай че закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със единствено 15 кила мръвка. Закланото агне се дава на клиента в огромен плик или кашон.

Цели агнета поръчват от ферми нормално огромни компании, които честват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло към 30 кг, изясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лв., като за заколването би трябвало да доплатим още 20-30 лева

По предписание на министъра на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година стартират засилени инспекции за сигурността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е по отношение на получени сигнали от животновъди за подозрения в качеството и несъразмерния импорт на агнешко месо и яйца от трети страни.

Българската организация по сигурност на храните ще прави инспекциите, включително взимане на проби, с цел да се подсигурява качеството и сигурността на храните, които обичайно са част от великденската софра на българите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР