Духовници, дипломати, народни представители, чуждестранни делегати посрещна Монтана на празника

...
Духовници, дипломати, народни представители, чуждестранни делегати посрещна Монтана на празника
Коментари Харесай

Треньор и хореограф са почетните граждани на Монтана /снимки/

Духовници, дипломати, народни представители, задгранични делегати посрещна Монтана на празника си в Деня на Светия Дух.
Той стартира в най-стария храм на  града „ Св. Св Кирил и Методий “ с божествена Света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил. Домакини и посетители се насочиха към площад Жеравица с литиино шествие, където бе отслужен празничен водосвет. 
„ Гордея се, че имаме толкоз доста посетители и има какво да им покажем, съобщи в обръщението си на препълнения с хора площад кмета на Монтана Златко Живков.
" Днес  града ни е доста по друг – неоспорим стопански водач в района – с най-голям експорт, най-вече създадена продукция на глава от популацията. Можем да твърдим че Монтана е най-зеленият град в Северозапада, с над 600 декара зелени площи – паркове, градини, алеи. Убеден, че общините са гръбнака на България, изключително във времена като днешните. Тук няма оправдания, а има доста работа и сме длъжни да отговорим на упованията. Ние изпълняваме това за което хората са ни избрали да създадем условия за по-добър живот на хората “, съобщи той.
Кметът на Монтана благодари на всички за напъните и поддръжката в тази сложна, комплицирана и сериозна година.
На празничната сцена се изявиха групите от  ХVІ Международен фолклорен фестивал - Монтана 2023. Публиката приветства съставите на „ Спорид “ от Боргарфьордур - Исландия,  „ Онор-Кенчи “, „ Агама “, „ Аийм-Ене “ от Бишкек – Киргизстан, „ Клуб на оптимистичните фолклористи “ (КОФ) от Любляна – Словения, отбор към Културно сдружение „ Таше Милошевски “ от Ресен - Северна Македония.
Двама са новите почетни жители на Монтана. Треньорът Славко Димитров и хореографът Стоян Стоянов бяха наградени с най-високото отличие на община Монтана на тържествена сесия на Общинския съвет. „ Много съм разчувствуван и благополучен с тази премия, тъй като 40 години върша това, което обичам и което доставя наслаждение и на вас. Зад гърба си имам доста триумфи, само че те са вероятни поради хората, които ми повярваха, по тази причина се обръщам към всички Вас, вярвайте в младите и им давайте независимост, това е най-важното за тях и за триумфа. Нека обещаем на всички младежи от този град, че ще имат свободата да се развиват, да мислят, да работят, да вървят по своя път,  да реализиран фантазиите си “, сподели Славко Димитров.
„ Танцът е моя живот ”, с тези думи стартира обръщението си хореографът Стоян Стоянов. Той описа какъв брой доста деца са минали през неговата школа, какъв брой доста от тях са обикнали танцовото изкуство. Деветнадесет са дипломираните  хореографи, ученици на Стоянов. Четирима са останали да работят в Монтана като ръководители.
„ Това не съм го постигнал самичък, а в екип с музиканти, помощници, ръководители, с огромната поддръжка на общинското управление, “ благодари насълзен Стоян Стоянов.
Празникът на Монтана ще приключи с концерт на група Д2 и тържествена заря.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР