Драматичната операция за спасяването на живота на над 100 кита

...
Драматичната операция за спасяването на живота на над 100 кита
Коментари Харесай

Спасиха 130 кита, заседнали на плажа в Западна Австралия

Драматичната интервенция за спасяването на живота на над 100 кита приключи с непълен триумф през днешния ден в Западна Австралия, откакто хора на службата за отбрана на дивата природа съумяха да върнат в морето множеството от изхвърлените на брега животни, заяви Си Ен Ен.

Спасителните екипи се втурнаха към плажа, ситуиран в крайбрежния град Дънсбъро, южно от Пърт, с цел да се погрижат за китовете.

Председателят на групата за морски проучвания " Географ " Йън Уиз дефинира гледката като потресаваща. 

" Можете да видите какъв брой компактно един до различен са били китовете. И преди съм се справял с изхвърлянето на китове на брега, само че в никакъв случай бедствието не е било в такива размери ", споделя Уиз.

Общо 130 кита от 160 животни са били върнати в морето по данни на отдела на Службата за паркове и диви животни на Западна Австралия (DPAW). Най-малко 28 обаче са починали.

Китовете могат да излязат на брега още веднъж, даже откакто към този момент са били избавени. В резултат на това самолетите за наблюдаване в региона не престават да обхождат региона.

" Засега те не са на плажа. Първоначалната ми реакция, когато видях стотици китове, струпани на плажа, беше просто парализиращо слисване. Крайният резултат обаче е добър - както постоянно се случва при такива събития, допустимо е да се спасят единствено няколко ", изяснява Уиз.

Специалисти по държанието на животните и морски учени считат, че преживяемостта на изхвърлените на брега китове е ниска и че животните " могат да оцелеят единствено към шест часа на сушата, преди положението им да се утежни ".

Групи от локални поданици и представители на службите за отбрана на дивата природа работят дружно, с цел да държат животните във водата. В сегашната задача са се присъединили чиновници по дивата природа от DPAW, както и опитни ветеринарни лекари, които се пробват да спасят колкото се може повече китове. Животните са извънредно общителни, постоянно се грижат един за различен, изключително в случай че член на пасажа им се разболее или е ранен.

" Когато са в морето, в дълбоките води, нищо не може да наруши процеса на грижа, само че в случай че ранен кит се окаже покрай брега, ще има доста рискове (за останалите), които ще се появят и ще застанат на пътя... ехолокацията не работи вярно и преди да се усетите, имате цяло семейство (на брега) ", споделя Уиз.

Той уточни новородено, което е забелязал измежду заседналата група.

" Това беше малко бебе, което към момента имаше гънки по тялото си и прикрепена пъпна шнур. Това може да е или да не е било фактор, заради който тези животни са стигнали до точката на засядане ", добавя той.

Миналата година повече от 50 кита починаха при всеобщо засядане в Шотландия. Същия месец чиновниците по запазване на дивата природа в Западна Австралия обявиха, че е трябвало да вземат сложното решение за евтаназиране на десетки заседнали дългоопашати китове, откакто трескавите им избавителни старания за връщането им във водата не са дали резултат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР