Домоуправител на жилищен вход във Варна изпрати до Varna24.bg коментар

...
Домоуправител на жилищен вход във Варна изпрати до Varna24.bg коментар
Коментари Харесай

Домоуправител с благодарност: Само бързата намеса на ВиК-Варна спаси входа от фекален потоп

Домоуправител на жилищен вход във Варна изпрати до Varna24.bg коментар с признателност за бързата реакция и добре свършена работа от спешния екип на ВиК Варна. Публикуваме написаното без редакторска интервенция.

" Уважаема редакция, особено за нас българите е това, че обичаме да подлагаме на критика, да оплюваме всеки и всичко, като постоянно самите ние не виждаме казуса в себе си и нашите дейности. Наскоро във входа, на който съм домоуправител, се появи сериозен проблем с мръсната канализация. Изведнъж от шахтите в мазето и към мивката започнаха да бълват фекални води. Целият вход замириса на тоалетна, беше непоносима воня.

Свикахме общо заседание, с цел да вземем решение по какъв начин да действаме, само че по закон трябваше да се изчакат няколко дни, до момента в който трае уведомлението. Няма да ви разказвам каква беше обстановката в същото време и по какъв начин с противогаз се постановяваше да се прибират хората във входа, да не приказваме, че и домовете ни попиваха от ужасната миризма. В първия вероятен ден се обадихме на дежурния телефон на ВиК –Варна, като си признавам, че не бях огромен оптимист, че ще съумеят да реагират бързо. Нали все някой ни внушава, че институциите не работят, че не можем да разчитаме на бърза интервенция, та и аз взех решение, че гласът ми ще остане в пустиня.

Какво беше изумлението ми, обаче, когато след половин час пред блока ни дойде микробус със чиновници на ВиК Варна, отпред с ръководителя на спешната група и негови сътрудници, следвани от служащи с кирки. След микробуса тържествено паркира голям профилиран камион, оборудван със комплицирана техника.

Момчетата  търпеливо обиколиха и огледаха терена и започнаха да копаят извън, с цел да схванат къде е шахтата. След това впрегнаха тежката техника и продухаха тръбите. От там извадиха голямо количество мокри кърпички, които някой от нашите благи съседи е пускал от много време в тоалетната си. Освен общителното отношение, услугата се оказа и изцяло безвъзмездна. Затова желая да изразя своята голяма признателност към спешната група и управлението на ВиК – Варна и да ви уверя, че тези хора заслужават голямо почитание. Ако не постоянно могат да се отзоват стремително, както в нашия случай, евентуално някъде има потребност от тях и работят по отстраняването на незабавна повреда. Затова проявете схващане и им съдействайте, вместо да ги критикувате! Най-важното обаче е ние самите съзнателно и отговорно да се отнасяме към инфраструктурата на жилищната собственос и да не позволяваме нехайството ни да става мотив за сходни обстановки “, гласи коментарът, изпратен до медията ни.

По мотив на изпратения коментар, шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов разяснява за Varna24.bg , че сдружението разполага с електронен указател и денонощен диспечерски пункт. Там се подават сигналите за повреда и се прави всичко допустимо да се изпрати по най-бързият метод автомобил и работна група.

Гражданите би трябвало да са наясно, че за услугата не се заплаща, според Наредба 4, чл.25, където е записано, че при сложно застрояване на жилищна постройка или блок, канализацията вън от постройката се поддържа от ВиК Варна.

Стана ясно още, че регулярно има график, колите вървят на профилактика на сградното канално отклоняване и на уличната мрежа, за да бъдат предотвратени сходни повреди. 

" При всяка опция действаме бързо, с цел да предотвратим по-тежки последици и неприятности за живеещите на дадения адрес, откъдето идва сигналът. Това, което установихме при идването си на място във въпросната жилищна кооперация, е 1 см. разбъркване на тръбите на границата на блока. Нямаше някакъв сериозен проблем, макар, че канализацията в старите панелни блокове е остаряла, в тази ситуация казусът идваше от мокрите кърпички, които са провокирали задръстването. Достатъчно е една да се закачи някъде по трасето и да запуши тръбата, когато тя стане непроходима за всичко останало. Призоваваме хората да заобикалят изхвърлянето на неразградими боклуци в канализацията, с цел да не се постанова по-късно освен нашата интервенция, само че и използването на скъпите услуги на частни компании, които да подменят тръбите вътре в дадената кооперация “, разяснява за Varna24.bg инж. Калоян Братилов, Ръководител на ЕТР " Канализация “ към ВиК Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР