Докато продължават пазарлъците да има или да няма атомна централа

...
Докато продължават пазарлъците да има или да няма атомна централа
Коментари Харесай

Гьолът Белене засмука още 25 млн.лв. от Корпоративна търговска банка

Докато не престават пазарлъците да има или да няма атомна централа „ Белене “, кой да я строи и по какъв начин, част от фирмите, които бяха заложили на планове, съпътстващи построяването й при предходния й „ старт “, от дълго време банкрутираха.

Такъв е казусът със „ Съни Ривърсайд Резиденшъл “ АД, чиито притежатели са други две акционерни компании - „ Съни инвест “ и „ Ривърсайд Резиденшъл Парк “. Заемите, които завличат сдружението към дъното, са отпуснати от "Корпоративна комерсиална банка " през 2008 -а както следва:

- 5 февруари - 1.440 млн. евро;

- 14 май - 11 млн. евро.

Кредитът е нужен за създаване на жилищен комплекс, който би трябвало да задоволи всички потребности към строителството на АЕЦ "Белене ": седем блока с 208 жилището (обща РЗП 18 000 кв. м), под земята паркинг за 220 автомобила (РЗП 5800 кв. м), пет еднофамилни ВИП-къщи (РЗП 1600 кв. м), търговско-административен комплекс (РЗП 7800 кв. м), cпopтни плoщaдĸи, oтoплитeлнa цeнтpaлa, улици, градинки и така нататък Общата стойност на начинанието е 24 млн. евро.

Замисълът е комплексът да бъде издигнат в точния момент, с цел да посрещне специалистите на съветския сътрудник "Атомстройекспорт ", които ще инсталират "железарията " в централата. Ето за какво вcичĸи обекти би трябвало да бъдат въведени в eĸcплoaтaция на стадий... зaвъpшeни "дo ĸлюч ". А първата копка на комплекса е направена през 2008 година - малко, откакто КТБ отпуска нужните средства. Ръĸoвoдитeл и основен реализатор нa пpoeĸтa е компания БИAД-C OOД, благосъстоятелност на различен "герой " от по-ново време - Светослав Глосов, някогашен ръководител на Камарата на строителите в България, някогашен шеф на Агенция "Пътна инфрастуктура ",а в този момент "пациент " на Темида (по делото за тежката злополука край Своге на 25 август предходната година).

По това време „ Ривърсайд Резиденшъл Парк “ е благосъстоятелност на тогавашния енергиен необут Богомил Манчев, посредством перлата във фирмената му корона "Риск Инженеринг " АД. С други думи - нищо кой знае какво за отбелязване.

Далеч по-интересно е житието -битието на "Съни инвест " АД. Към датата на тегленето на заемите от КТБ, то е благосъстоятелност на физическото лице Венцислав Веселинов Панчев, и на юридическо лице "Вивес " ЕАД, чийто собственик се споделя Венета Костадинова Николова.

В края на 2011-а, когато на хоризонта пред трезора, пред централата и сателитното й градче към момента няма дори облаче, собствеността върху "Вивес " АД е трансферирана на други две лица - никому незнайният Александър Атанасов Цветков и бъдещият супермен на държавното обвиняване - Бисер Андонов Лазов.

А три години по-късно, когато пъкълът се е отприщил с всичка мощ върху главите на всички - Цветков и Лазов се изнизват по терлици и трансферират (според протокола от последното общо заседание на акционерите, извършено на 11 декември 2014 г.) горещия картоф в пазвите на други два бушона - Николай Василев Брейчев и Кирил Тодоров Тодоров.

Какво би трябвало да се схваща под образното фразеология "адът се отприщи "? Ами... минимум четири "неща ":

- на 29 март 2012 -а Министерският съвет приема решение № 250/29.03.2012 година, с което анулира Решение №260 на Министерски съвет за създаване на нуклеарна централа на площадка „ Белене “;

- на 4 октомври 2013 -а Богомил Манчев е упрекнат в основаване и управление на проведена незаконна група, наложена му е мярка за неотклонение "Парична гаранция " в размер на 1 млн. лева, а компанията майка в империята му - "Риск Инженериг " АД, е пратена в наказателнопроцесуалния "фризер ": блокирани сметки, конфискувана документи, запечатани архиви и т.н.;

- на 20 юни 2014-а Българска народна банка сложи КТБ под специфичен контрол, иззе "началническите " пълномощия на Цветан Василев и вкара в трезора квестори.

Съвсем разумно, през 2015-та година "Съни Ривърсайд Резиденшъл “ сдава багажа в дословния смисъл на думата. На 17 октомври 2016 година Софийският градски съд афишира несъстоятелността на АД-то, приключва неговата активност, постанова забрана и общ запор върху всички негови активи и постановява осребряване на имуществото. Според листата на вземанията, признати от съда, сдружението дължи на КТБ (в несъстоятелност) над 21 млн.лв., на Национална агенция за приходите - над 2 млн.лв., и на Богомил Манчевото „ Ривърсайд Резиденшъл Парк “ АД - над 1.5 млн.лева.

Справка в специфичния бюлетин за продажба на синдиците, управляван от Министерството на стопанската система демонстрира, че синдикът на "Съни Ривърсайд Резиденшъл " - Росен Милошев, предлага парцелите му на търг два пъти. Първото наддаване е било на 27 юни, а началната цена - 3.659 млн. лева - е що годе допустима за "онова ", което би трябвало да бъде продадено: аграрен парцел в Белене на ул. Бенковска № 1 (9575 кв. м.) и жилищен комплекс с под земята паркинг (жилищни здания с жилища и офиси, които са с обща РЗП от 12 341 кв.метра). Наддаване обаче не е имало, тъй като на търга не се е явил нито един евентуален купува.

За през днешния ден (15 октомври), синдикът Росен Милошев беше оповестил втори търг, този път с начална цена 2.927 млн. лв..

За да бъдем правилни, няколко минути преди началото на фактическото наддаването - към 15 часа, ние се свързахме със синдика Росен Милошев. В диалог по телефона той разгласи, че различен търг още веднъж няма да има, защото до приключване на крайния период за подаване на наддавателни оферти, в банката не е импортиран нито един аванс за присъединяване (292 707.04 лева). Специално за "БАНКЕРЪ ", Милошев изясни, че в най-скоро време ще бъде направена нова оценка на предлаганото имущество, която би трябвало да бъде утвърдена от събранието на кредиторите и призната от съда. Едва по-късно, той ще получи нов "мандат " за оповестяването на идващ търг.

Най-вероятно тази оценка сигурно ще е още по-ниска. Не тъй като "Така повелява законът ", а тъй като всеобщата процедура е такава: "изстискване " на продажната цена до... появяването на верния покупател. Стига, несъмнено, общото заседание на кредиторите и съдът по несъстоятелността да проспят тази врътка.

В случая би трябвало да се случи тъкмо противоположното. Не за друго, а тъй като третото държавно управление на ГЕРБ анулира решението от 2012-а за прекъсване на по-нататъшното разширение на "Гьола Белене ", рестартира строителството на атомната централа и сега върви процедура за асортимент на най-щедрия евентуален вложител. Или казано на по-простичък език, икономическото раздвижване в региона е неизбежно, защото 100% от ръководещите и 90% от опозицията желаят АЕЦ "Белене ". Така че синдиците на КТБ, по чието искане "Съни Ривърсайд Резиденшъл “ АД е оповестено в неплатежоспособност, би трябвало да почерпят за днешния провален търг. Защото, в случай че се беше появил участник и беше дал желаните 2.927 млн. лева, те какво щяха да сторят? Най-много да пият по една студена вода, защото въпросните милиони непосредствено щяха да заминат към Национална агенция за приходите. И... толкова по този въпрос!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР