Добричкият административен съд касира изборите за общински съветници в Каварна,

...
Добричкият административен съд касира изборите за общински съветници в Каварна,
Коментари Харесай

Съдът касира изборите за общински съветници в Каварна

Добричкият административен съд касира изборите за общински съветници в Каварна, сочи решение с дата 27 ноември.

Делото за оповестяване на резултата от вота, респективно и решението на Общинската изборна комисия (ОИК) в Каварна за установяване на изборните резултати за избор на общински съветници и разпределянето на мандатите, беше формирано по искане на няколко претенденти за съветници, както и на локалната коалиция „ Българска прогресивна линия " („ Левицата! " – Български напредък – ДПС). Общият брой на жалбите против решението на ОИК – Каварна е повече от 20.

След като разпореди броене на всички бюлетини в 30-те секционните изборни комисии (СИК) в Каварна, в границите на няколко открити съвещания, административният съд в Добрия разгласи, че е разкрил фрапантни нарушавания и разминавания в данните сред попълнените протоколи и действителните бюлетини.

В причините, с които се желае анулиране на изборите за съветници се „ акцентира, че близо 90 % от предадените секционни протоколи са с ремонти, зачерквания и прибавяне на числа, като по тях попадат единствено два или три подписа. Добавя се, че не са спазени напътствията за видеозаснемането, което основава подозрение в достоверността на резултатите ", написа в претекстовете към решението.

Наблюденията на съда след преброяването на бюлетините от изборите в Каварна сочат разминавания в протоколите и нарушена целокупност на пакетите с бюлетини след вота, еднотипни неточности в поредици бюлетини като попълване на прилежащи квадратчета, зачерквания, задрасквания и други, които трансформират бюлетините в невалидни.

Анализът на протоколите в СИК-овете, както и преброяването на бюлетините, е посочил, че има комисии с близо 40% недействителни бюлетини.

„ Нарушения са основни, защото са довели до опорочаване волята на гласоподавателя, който е дал своя вот за избрана партия, само че неговият глас не е бил регистриран, защото вотът му е изменен. По този метод е опорочена волята на гласоподавателя, нарушаване е правилото на член 3 от Избирателния Кодекс и са нарушени съществени права на българските жители да упражнят съответно правото си на гласоподаване, като посочат кой желае да ги ръководи.

Невъзможността да се дефинира и регистрира действителната воля на гласоподавателите навежда на тежко опорочаване на изборния развой и надлежно до опорочаване на признатите от ОИК изборни резултати, което от своя страна постанова оповестяване на по този начин признатия от ОИК избор за нереален " стимулира се съдията по делото Красимира Иванова.

Общинската изборна комисия в Каварна е наказана да заплати и правосъдните разходи на жалбоподателите в размер общо на 6410 лева

Решението на Добричкия административен съд може да се апелира пред Върховен административен съд в 7-дневен период.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР