До окончателното решаване на проблема със скъсалата се дига на

...
До окончателното решаване на проблема със скъсалата се дига на
Коментари Харесай

ТЕЦ “Република“ в Перник ще е на газ до решаването на проблема с шламохранилището

До окончателното решение на казуса със скъсалата се дига на шламохранилището в Перник Топлоелектрическа централа „ Република” ще работи на газ. Според министъра на стопанската система Емил Караниколов това е единственото решение все още.

Шламохранилището над квартал "Калкас " е в употреба от към 60 години. В него се депонира пепелината от котлите на Топлоелектрическа централа "Република ". Вероятно остаряла язва в дигата и падналите през последните дни превалявания са измежду аргументите за скъсалата се тази заран дига, считат от "Топлофикация-Перник “, която е притежател на оборудването.

„ Капацитетът на шламохранилището е привършен и на око той е напълнен евентуално над 100%”, сподели пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов. "Следствието е тук, органите на реда са тук. В момента ще извършат разбор за какво не е реализиран надзор минимум във връзка с това да се следи това положение, тъй като няма по какъв начин да е станало от днеска за днеска от сутринта. Вероятно е имало някакво оттичане ", уточни той.

Благодарение на взетите ограничения от страна на институциите – в Перник с изключение на министър Караниколов бяха и министрите Емил Димитров и Младен Маринов - не се стигна до тежки последствия. Няма потърпевши хора. Превантивно бяха евакуирани част от живущите в по-ниската част от засегнатия регион.

Засега не се постанова спомагателна евакуация. Пробивът в дигата е напълнен. Работата по укрепването и заздравяването ѝ продължава. Докато казусът не бъде решен дефинитивно, Топлоелектрическа централа "Република " ще работи на газ, с цел да не се стига до други сходни произшествия.

Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че в диалог с министрите е станало ясно, че една от последващите стъпки е затварянето и рекултивирането на шламохранилището.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР