До месец-два ще обявим откъде ще минават автобусите и каква

...
До месец-два ще обявим откъде ще минават автобусите и каква
Коментари Харесай

Айтос отново ще има градски транспорт - с електрически автобуси

До месец-два ще обявим от кое място ще минават рейсовете и каква ще е цената на билета, разяснява кметът на общината

Общинският съвет в Айтос одобри след къса полемика доклада на компанията транспортьор „ Айтос Автотранспорт ” ЕООД. В хода на въпросите към шефа на компанията Койчо Пенев стана ясно, че се работи интензивно по концепцията за градски превоз в самия град, който да обслужва най-малко една вътрешна линия за начало. По тематиката беседваме с кмета на общината Васил Едрев, който даде детайлности и за останалите по-важни точки от дневния ред на съвещанието на локалния парламент, признати през днешния ден.

- Г-н Едрев, по време на постоянната сесия през днешния ден се заприказва главно за градски превоз в Айтос. Наистина ли е нужен?

- Имаше две линии преди време. Те изпълняваха най-много функционалността на транспорт на работещите в индустриалната зона, само че заради отпаднала нужда бяха закрити, откакто бяха закрити и предприятията. Към сегашния миг, кандидатствайки по план дружно с господин Пенчев взехме решение, че можем да закупим два електрически рейса. С единия  ще се опитаме да възстановим една от старите линии на градския превоз. Подписали сме контракт за приемането на рейсовете и чакаме всеки миг да ги доставят, с цел да рестартираме линията и да забележим дали хората на Айтос ще имат изгода от нея.

- Така Айтос се подрежда измежду пионерите по въвеждане на екоградски превоз. Има ли начертан маршрут, по който ще минава линията?

- Имаме подготвеност с маршрута, да. Но е мъчно да се опише, тъй като би трябвало да се опише улица по улица. Искаме първо да го съгласуваме с КАТ и с Комисията по сигурност на придвижването и ще го обявим. „ Айтос Автотранспорт ” ЕООД беше в извънредно окаяно положение, когато аз бях определен за кмет на общината. Попаднахме на доста добър началник в лицето на господин Койчо Пенчев. Когато започнахме работа с него, компанията разполагаше с 4 рейса. Сега имаме 26 бройки, които обслужват жителите на задоволително положително равнище.

- На сесията бяха сложени въпроси за проблеми с превоза. За липса на климатици в днешните автобуси, да вземем за пример.

- Не става въпрос за систематичен проблем, а за краткотрайна нередовност на един от рейсовете. През обществените мрежи обстановката се преекспонира. Взели сме всички нужни дейности. Г-н Пенчев е дал уверения на Общината, че въпросната щета ще бъде отстранена допустимо най-бързо, преди началото на летния сезон. Фирмата се развива добре. В годините обратно, макар построената транспортна скица, някои от линиите до избрани села не се изпълняваха заради загуби, само че в този момент пътуват до безусловно всяко обитаемо място. Той откри метод да компенсира всичко и да обезпечи превоз на хората.

- Заговори се и за заема, който е получило от Общината сдружението по време на пандемията. Той още не е изплатен, запознат съм отчета на господин Пенчев.

- Абсолютно всички общински компании по време на пандемията получиха финансова инжекция. Те може би нямаше да съществуват все още, в случай че не беше Общината. По една от новите наредби ние ще бъдем задължени да начисляваме средства към „ Айтос Автотранспорт ” и мисля, че този въпрос с изплащането не предстои въобще на разискване. Социалната страна на въпроса е доста по-важна, в сравнение с парите.

- Колко ще коства билета за градския превоз в Айтос?

- Не сме обсъждали още чак в такива детайлности. Ще бъде импортирано предложение и Общинският съвет ще реши на по-късен стадий.

- При ремонта на пътя сред Айтос и Карагеоргиево ще бъде прокаран и високоскоростен оптичен интернет. Имате ли действителна подготвеност за това?

- Имаме два плана, единият от които е за ремонт на пътя Айтос-Карагеоргиево-Тополица-Черноград. Общата стойност на плановете възлиза на 12 млн.лв. Собствениците на компанията интернет снабдител демонстрираха интерес към ремонта на въпросния път, тъй като по плана имаше по този начин или другояче заложено пробутване на оптичен път. Ние би трябвало да осигурим трасето. Те желаеха да се съчетаят двете неща и действително да изградят своята инфраструктура, и да прокарат бърз интернет и в с. Карагеоргиево.

- Прави усещане, че огромна  част от града е разкопан. Какво се случва?

-Извинил съм се на жителите за породеното стеснение, само че това е верният път за развиване. Няма по какъв начин да възобновим мрежата на подземната инфраструктура, без да бъдат разкопани улиците. Всичко поетапно ще бъде възобновено. Настилките ще бъдат актуализирани и по-късно няма да има още веднъж копане от страна на ВиК.

- Айтос е възприел метода на Община Бургас - първо ВиК да смени подземната си инфраструктура, преди да стартират ремонтите на улиците?

- Отдавна, само че е доста мъчно съгласуването на плановете. Благодарен съм обаче, че с наше гледище се направи цялата водопроводна мрежа на новия кв. Мирово. И общо постигнахме задачата. Предстои по същия метод да се работи и в двата напълно нови квартала на Айтос.

- Нови квартали?

- Да, към този момент приказваме за нови квартали в Айтос. Решихме да стартираме поетапно възобновяване на инфраструктурата в града. Започваме от остарелите железни гаражи, които са без позволение за градеж и наподобява методът е добър, тъй като хората са удовлетворени. Изграждаме и кв. 39, и кв. 154. Ще се усъвършенства както инфраструктурата, по този начин и ще се обособят нови паркоместа.

- Синята зона в Айтос още не е реалност. Кога?

- Избягваме, най-малко на този стадий, да даваме публичност по тази тематика, тъй като всичко е в развой на разискване. Интересът е голям. Работим и желаеме всичко да е изпипано в елементи. Трябва да се внесе предложение към Общинския съвет, да премине през утвърждение и да има способи да се уголемява. Засега задържаме, тъй като уличната инфраструктура не е възобновена. Освен това ще би трябвало да се прави метаморфоза на придвижването, което ще би трябвало да се съгласува и с КАТ. Предстоят още поправки и за благополучие срещаме схващане от айтозлии.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР