До края на септември 2024 г. ще се извърши анализ

...
До края на септември 2024 г. ще се извърши анализ
Коментари Харесай

Социалното министерство ще предложи промени при пенсионното осигуряване

До края на септември 2024 година ще се извърши разбор на системата на наложителното пенсионно обезпечаване, посредством който ще се разпознават проблемите и ще се предложат съответни ограничения за подобряването ѝ. Това заяви министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов, представен от пресцентъра на ведомството.

Работата по правенето на разбора към този момент е стартирала и в нея са ангажирани специалисти от Министерството на труда и обществената политика (МТСП), Министерството на финансите и Националния застрахователен институт, както и представители на обществените сътрудници “, изясни министър Иванов. Той беше безапелационен, че тристълбовият модел на пенсионното обезпечаване ще се резервира.

Министърът организира работна срещна с Мария Луиза Кабрал – шеф на дирекция „ Условия на труд и обществен разговор ” от Главна дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване ” на Европейската комисия.

Акцент в диалога бяха демографските трендове, които оказват отрицателно въздействие върху пенсионните системи освен у нас, само че и във всички страни – членки на Европейски Съюз, защото хората, внасящи осигурителни вноски, стават все по-малко. От друга страна, интервалът на приемане на пенсия става по-продължителен, а броят на пенсионерите – все по-голям. Двамата разискаха и съществени политики в обществената сфера като системата на наложителното пенсионно обезпечаване, Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз, промяната в региона на обществените услуги и Националната карта на обществените услуги, както и демографската политика. Като една от най-големите промени в региона на обществената сфера министър Иванов означи въведеното обмисляне на национално равнище на обществените услуги, финансирани от държавния бюджет, посредством създаване на Национална карта на обществените услуги. „ По този метод страната е поела ангажимент да сътвори цялостна мрежа от обществени услуги в цялата страна и обезпечаването на еднакъв достъп до тях “, изясни той.

Министър Иванов увери Мария Луиза Кабрал, че с деен обществен разговор и намиране на уравновесени решения страната ще успее да приготви нужните нормативни промени, с цел да бъде транспонирана в период Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в българското законодателство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР