До 31 юли , който се фокусира върху няколко основни

...
До 31 юли , който се фокусира върху няколко основни
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

До 31 юли , който се концентрира върху няколко съществени тематики: правосъдна промяна, преформатиране на института на служебното държавно управление, въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, ограничение на мандатите на кметове на общини, оповестяване на 24 май за народен празник. В региона на правосъдната власт се планува делене на Висш съдебен съвет на два съвета - съдийски и прокурорски, с мандат от 4 години, като в парламентарната квота на двата съвета да не се избират настоящи магистрати. Съдиите, определени от професионалната квота във Висшия правосъден съвет, не престават да извършват функционалностите си на магистрати с понижена натовареност. Главният прокурор и ръководителите на висшите съдилища да се назначават от съответните препоръки без декрет на президента и мандатите им да се сведат до пет години. За ръководител на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се избират единствено настоящи съдии от съответния съд. Статутът на основният прокурор се свежда до административен началник на висшата прокуратура. От обединението показаха концепциите си в неделя, предложенията.Междувременно изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов укрепва позициите си. В сряда Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отсрочи за повторно назначението на арбитър Даниела Талева за прокурор пъкъл хок по следствие на сигнала против Сарафов за имущественото положение на фамилията му, като се базира на пропуск в закона. Депутатите обаче пренебрегнаха тази тематика (вижте по-долу).

До 31 юли , който се концентрира върху няколко съществени тематики: правосъдна промяна, преформатиране на института на служебното държавно управление, въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, ограничение на мандатите на кметове на общини, оповестяване на 24 май за народен празник. В региона на правосъдната власт се планува делене на Висш съдебен съвет на два съвета - съдийски и прокурорски, с мандат от 4 години, като в парламентарната квота на двата съвета да не се избират настоящи магистрати. Съдиите, определени от професионалната квота във Висшия правосъден съвет, не престават да извършват функционалностите си на магистрати с понижена натовареност. Главният прокурор и ръководителите на висшите съдилища да се назначават от съответните препоръки без декрет на президента и мандатите им да се сведат до пет години. За ръководител на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се избират единствено настоящи съдии от съответния съд. Статутът на основният прокурор се свежда до административен началник на висшата прокуратура. От обединението показаха концепциите си в неделя, предложенията.

Междувременно изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов укрепва позициите си. В сряда Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отсрочи за повторно назначението на арбитър Даниела Талева за прокурор пъкъл хок по следствие на сигнала против Сарафов за имущественото положение на фамилията му, като се базира на пропуск в закона. Депутатите обаче пренебрегнаха тази тематика (вижте по-долу).

На същото съвещание - по предложение на Сарафов, направено за повторно, откакто първото бе оставено без разглеждане.

В края на седмицата за втори зам. основен прокурор, началник на Върховната административна прокуратура. Предложението ще се гледа в сряда. В момента има единствено един зам. основен прокурор - Мария Павлова.
Реклама ТОП 3Пропуск в закона отново отсрочи назначението на проверяващ за Борислав Сарафов
по сигнал против Борислав Сарафов, като се стимулира с пропуск в правосъдния закон - там не е категорично записано, че колегията има пълномощие да назначава прокурор за следствие на зам. основен прокурор, а единствено на основния прокурор. Колегията реши да сезира Народното събрание за този пропуск, само че депутатите от болшинството пренебрегнаха тематиката с претекст, че това е ясно посочено в Наказателно-процесуален кодекс, към който правосъдният закон препраща. Вместо това Народното събрание, като дефинитивно бе признато, че проверяващият основния прокурор ще се избира по нова електронна система за инцидентен асортимент, друга от Електронната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Не бяха признати изборът да се прави от ЕИСС. Това на процедура дава мотив на Прокурорската гилдия да откаже назначението на определената арбитър Даниела Талева за прокурор по следствие против Сарафов. Междувременно - министърът нямал такова пълномощие, нито персонален интерес.

Трудно постигнатият механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници се оказва неупотребим на процедура.
Всички възражения против поправката " Зелена карта " внезапно отпаднаха
Поправката " Зелена карта " в Кодекса за застраховането, която беше неодобрена от предния парламент, мина на първо четене в комисията по стопанска система. Това се случи, откакто браншови организации, в това число Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи, отдръпнаха възраженията си и даже поддържаха предлагането. Текстът планува категорично да се уреди правилото първо да се заплаща по вреди, а след това вероятно да се спори, като при неспазване на задължението Kомисията по финансов контрол ще може да глоби сдруженията. Законовата смяна е част от дилемите пред България, с цел да може да стане част от еврозоната.
Съвместно тълкувателно дело на Върховен касационен съд и Върховен административен съд за правото на юридическите лица на обезщетение за неимуществени вреди
Във Върховен касационен съд и Върховен административен съд е формирано за приемане на взаимно тълкувателно разпореждане от Гражданската и Търговската гилдия на Върховен касационен съд и Първа и Втора гилдия на Върховен административен съд по въпросите:
Реклама 1. Допуска ли обективното ни материално право отсъждане обезщетение за неимуществени вреди в интерес на юридическите лица? 2. Дали от правото на Европейски Съюз или от интернационалните контракти, утвърдени от България, произтича опция националният съд да присъди обезщетение за неимуществени вреди на юридическо лице от нарушаване на субективно право, прието от правото на съюза, респ. от интернационалните контракти, и кои са критериите за установяване на компенсацията?
Националната правосъдна процедура от последните години е повлияна от практиката на Европейски съд по правата на човека и Съда на Европейски Съюз, че следва да се присъждат такива вреди.
Още от седмицата в " Капитал " & " Дневник "
Предговор към книгата " Конституционализъм и политическа просвета " на Пунев - настояща тематика на фона на идните промени в главния закон, обявени от ръководещите. Спецификата на националната политическа просвета е от главно значение за сполучливото трансплантиране на западни конституционни модели на локална почва. У нас политиката, която получава всеобщата поддръжка, е популизмът, изключително емфатичен след разбиването на двуполюсния политически модел от 90-те години на предишния век. Този вид политическа просвета може да стане добра среда за одобряване на властнически трендове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР