До 2050 г. на света ще му трябва 55% повече

...
До 2050 г. на света ще му трябва 55% повече
Коментари Харесай

Подкаст "Екотрансформъри": SOS! Водата е в беда

До 2050 година на света ще му би трябвало 55% повече вода и 70% повече сила. Населението на Земята се разраства и се чака да доближи 9.1 милиарда души в средата на века. В същото време климатичните промени се форсират и всички ние сме очевидци на все по-неблагоприятни последствия за водните запаси. В търсене на решение на този сериозен международен проблем в края на март 2023 година Организация на обединените нации организира първата си огромна конференция за водата за последните пет десетилетия. Надеждата беше, че вследствие на форума ще бъде реализирано единодушие за използване на всеобхватни ограничения за решаването на този наболял въпрос, каквото съумя да реализира парижкото съглашение във връзка с изменението на климата. Случи ли се това, ще бъде ли реализирана скоро цел 6 за стабилно развиване на Организация на обединените нации - чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 година И какви са вероятните решения за водата?

Тези тематики дискутираме в новия епизод на " Екотрансформъри " с Доминик Гател, вицепрезидент " Връзки с обществеността " във " Веолия ", Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", част от " Веолия ", и Стоян Михов, специалист " Биоразнообразие и води " към водещата международна природозащитна организация WWF в България. Водещ на епизод 9 е специалистът в региона на климатичните политики и енергетика Генади Кондарев.

" Всъщност, ние не сме на път да реализираме цел 6 и съвсем никоя от обособените подцели. Цел 6 допуска доставяне на цялото население с питейна вода и ние сме надалеч от постигането й, като в това число в доста европейски страни не цялото население има достъп до питейна вода. Не е ясно дали Европа ще реализира тази цел до 2030 година и сигурно - тази цел няма да бъде реализирана в Субсахарска Африка, да вземем за пример ", изясни Доминик Гател. Според него и другите аспекти на цел 6, като интегрираното ръководство на водите, също е евентуално да не бъдат реализирани.

" В България сме облагодетелствани от водни запаси, само че все пак сме очевидци на водни рецесии, които навеждат на мисълта, че би трябвало да предприемем ограничения за опазването на този естествен запас ", разяснява Васил Тренев. По думите му в София има воден запас за две или три сушави години напред. Постигнато е доста понижаване и икономисване на водния запас на вход система, което дава опция и за понижаване на водните загуби - от 60% до под 39% в София.

Според Стоян Михов, когато приказваме за водата като възобновим източник, е доста значимо да се взима поради и нейното качество и систематизиране в другите елементи на планетата. " Има доста огромно разграничение от това, което беше преди години, и това, което е в този момент, и главната причина за това са климатичните промени и несъразмерното потребление на водните запаси ", изясни той. Проблем в България е, че огромна част от водите ни са в неприятно екологично положение, добави още той.

В този епизод ще чуете:
.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР