Дни преди празника 24 май, екип на bTV беше допуснат

...
Дни преди празника 24 май, екип на bTV беше допуснат
Коментари Харесай

Дни преди 24 май: bTV в базиликата "Сан Клементе" при мощите на свети Кирил Философ

Дни преди празника 24 май, екип на bTV беше позволен до базиликата „ Сан Клементе “, където се намират мощите на свети Кирил. Те са там от 12 век.

Историците споделят, че " Сан Клементе " е базилика, която споделя събитията във своята дълбочина. Построена е през IV век и е отдадена на свети Климент. Когато през 1857 година археологът Джовани Батиста де Роси стартира разкопки в подземията на днешния храм, открива истинската базилика „ Сан Клементе “ и гробницата на свети Кирил Философ.

„ Свети Кирил Философ идва в Рим през 868 година, с цел да разиска с папа Адриан II значимостта на славянската книжовност, опцията да бъде отслужвана литургия на славянски език. Това е повратна точка в историята - основаването на напълно нова книжовност за славянските нации. След благословията на папата всички славяни са имали християнските трудове и книги на техен личен език “, сподели отец Пол Лаулор, предстоятел на базиликата " Сан Клементе ".

Кирил, който тогава носи името Константин, откакто извършва задачата си пред папа Адриан II, остава в Рим, приема монашеството и името Кирил.

И през днешния ден по традиция са планувани доста шествия и тържества в цялата страна

В последния му земен път е изпратен с почестите на папа поради невероятната му персона, популярен разум и апостолска святост. Погребан е във Вечния град.

„ От дясната страна на олтара, само че в днешната базилика, е олтарът, отдаден на Солунските братя. През 12 век мощите на свети Кирил са преместени и сложени под олтара на шапката, в която се намираме през днешния ден “, добави падре Пол Лаулор.

На фреска се виждат Кирил и Методий, които стоят пред папата и изясняват значимостта на славянския език и опцията литургиите да бъдат отслужвани, с изключение на на латински и гръцки, и на този нов език.

От другата страна е сцената на погребението на свети Кирил на фона на Римския Колизеум. И би трябвало да помним, папата изиска заравяне с най-високи почести за свети Климент, в действителност покъртителен миг.

Над олтара са светите братя Кирил и Методий от двете страни на трона на Христос и папа Лео XIII, който построява шапката в чест на братята просветители.

Най-важното място е под олтара, свято място, където през днешния ден са реликвите на свети Кирил.

От най-древната базилика до през днешния ден е останала криптата, в която се намира гробът на свети Кирил. През 1929 година България е първата славянска страна, която слага мозаечна икона над гроба, подарък от българската православна черква. Образът е дело на проф. Любомир Далчев, а надписът - на български и италиански - гласи: " В памет на българския равноапостол и просветник Св. Кирил от българския народ ". По-късно там се появяват и благодарствени надписи от другите славянски нации.

Искането за смяна в Кодекса на труда, посредством която да се вкара нова дата, беше на ГЕРБ

„ Кирил беше този, който пристигна от изток в Рим и стартира полемика, спор, този, който донесе тази прелестна действителност, която съществува през днешния ден. Чудото на просвещението и на християнската дума на славянските страни. И е толкоз значимо да продължим този спор и това почитание един към различен и към нашите култури и локални обичаи. Много се веселя, че и тази година можем да посрещнем хората от България, които идват да се помолят и да почетат паметта на свети Кири “, описа падре Пол Лаулор.

Днес на това място се стичат туристи от целия свят и си потеглят с просветлението на свети Константин Кирил Философ и неговият брат Методий.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР