Днес започва традиционното почистване на отпадъци в планините, което от

...
Днес започва традиционното почистване на отпадъци в планините, което от
Коментари Харесай

Второ високопланинското почистване на "За Земята" за тази година започна в Рила

Днес стартира обичайното разчистване на боклуци в планините, което от съдружие " За Земята " организират всяко лято от 1998 година насам. До неделя можете да се включите в доброволната акция в региона на връх " Мальовица, която е подкрепена финансово от екоминистерството и организационно от дирекцията на парк " Рила ".



Това е към този момент второ за годината разчистване в планините на " За Земята " - първото се организира напролет. Акцията, която стартира през днешния ден в Рила, обаче ще включва и образование за отговорно планинарство за младежи, като финансирането е в границите на. - Деня на детето. Освен прибирането на личния отпадък с емблематичното обръщение " Боклукът в раницата ", дългогодишни тематики на " За Земята " за природосъобразно държание в планините са прилагане на лични съдове и чаршафи - обединени в посланието за.

 Второ високопланинското разчистване на

Повече за програмата " Младежи за околна среда " от 1 юни на екоминистерството можете да.

Как да се включите?

Можете да се включите като доброволец за цялото събитие или във всеки от дните от 25 до 29 август. В на акцията има оповестена и таблица с опция за.

Организаторите обезпечават вегетарианска храна за всички участници, както и всички материали, нужни за дейностите на почистването и просветителните занимания. Спането е на безвъзмезден палатков лагер към хижа " Мальовица " или в самата хижа, като всеки участник дава отговор за резервацията и заплащането, в случай че избере престой в хижата. Не е необходим опит в планината, а положително общо здраве и предпочитание. Като част от младежката стратегия, оповестена през юни от екоминистерството, с преимущество са младежите на възраст до 29 години,.

25 акции по почистване на отпадък в планините

Чистенето в Рила тази седмица е 25-тата подред акция на " За Земята ". В рамките на една няколко дни доброволците на " За Земята " всяка година събират и транспортират отвън предпазената дива природа тонове отпадъци - да вземем за пример, през 2015г., през 2017г., през 2018г. и през 2019 година

През 2018 година в Пирин " За Земята " за 20-а поредна година провежда високопланинско събиране на боклуци. Оттогава годишната природозащитна акция излезе и отвън националните паркове. През 2019г. тя се, а през 2021г в още веднъж в народен парк - Централен Балкан, а през актуалната 2022г има две издания - в Природен парк " Странджа " през април и почналото от през днешния ден до 29 август разчистване в Национален парк " Рила ".

През всички тези години в основата на чистенето на националните паркове бяха група ученици на езиковата гимназия в Стара Загора. След юбилейното почистване от септември 2018г те предадоха символната щафета - Ръкавицата на Чистача - на ново " ядро " уредници - приключили Френската гимназия в София доброволци на " За Земята ".

През последните 20 години " бойното ядро " уредници от езиковата гимназия на Стара Загора - Драга, Десислава, Филка, Валя от " За Земята " - стартират чистенията за транспортиране на отпадъци от мъчно налични места, оставени от туристи без добра планинарска просвета, като и в бунища на някои безотговорни хижари. До тези места не стига превоз, който да може да ги извози, и точно по тази причина доброволците планинари имат огромно значение. През годините ядрото от Стара Загора остана интензивно, само че всяко последващо почистване имаше и координатор от по-младите доброволци - Велко, Кристиян, Данита и доста други.

Боклукът в планината се оказва изключително упорита константа, като даже във към този момент почиствани територии всяка година " чистачите " на " За Земята " събират още веднъж тонове боклуци. Последните години отпадъците са всеобщо от два вида - еднократно употребена пластмаса, фасове и мокри кърпички. Особено значим проблем са фасовете и мокрите кърпички, за които доста туристи може би не знаят, че не са хартиени или растителни и не се разграждат.

Еднократната пластмаса е към този момент прочут замърсител, само че е нужна и организационна интервенция, с цел да се забрани предлагането й в хижите, които всеобщо продават храна и питиета в пластмаса, с цел да избегнат усилието от миене.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР