Днес я инспектираха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на

...
Днес я инспектираха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на
Коментари Харесай

Междусистемната газова връзка България-Сърбия е енергийна сигурност за целия регион

Днес я инспектираха министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев. Край Калотина двамата посетиха оборудванията на газоизмервателната станция, като на място изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов ги увери в готовността на плана.

„ Благодарение на газопровода България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по напълно нов маршрут “, уточни министър председателят акад. Денков пред представителите на медиите. По думите на министър-председателя страната ни към този момент има доста по-добра енергийна съгласуваност, което значи повече благоприятни условия и по-силни преговорни позиции за България, както и повече конкуренция в района.

„ Това е станция, от която не просто се подава газ към Сърбия, тя е двупосочна и в случай че се наложи, България също може да получава газ “, посочи акад. Денков. Капацитетът за транспорт е 1,8 милиарда м3 природен газ годишно. Наред с това Сърбия получава достъп до терминалите за полутечен природен газ в района и до Южния газов кулоар.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР