Днес в сградата на Областна администрация-Разград се проведе заседание на

...
Днес в сградата на Областна администрация-Разград се проведе заседание на
Коментари Харесай

Затягат мерките в област Разград заради птичия грип

Днес в постройката на Областна администрация-Разград се организира съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия. Областният шеф Владимир Димитров я свика във връзка със заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ с напътствие за осъществяване на регионални епизоотични комисии , на които да се набележат съответни ограничения да бъдат осъществени засилени осведомителни акции измежду популацията .

Директорът на Областна дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Разград доктор Върбан Петков показа пред участниците в съвещанието заповедта. Като най-важна информация в нея бе привеждането в положение на нараснала епизоотична подготвеност на всички области в България във връзка с заболяването Инфлуенца по птиците.

Д-р Петков показа информация за индустриалните ферми за развъждане на птици от кокошевия тип по общини на територията на област Разград, общия брой на индустриалните ферми за развъждане на пилета бройлери – 34 бр., наставнически стада за пилета бройлери – три броя, един брой люпилня и три животновъдни обекта за кокошки носачки.

Директорът на ОДБХ уточни оповестените огнища на територията на Република България зародили след миналата епизоотична комисия на 7 ноември предходната година общо 20 на брой до днешна дата . Към днешна дата на територията на област Разград няма оповестени огнища на заболяването Инфлуенца по птиците.

Предстои привикване на общинските епизоотични комисии във всички общини от региона в период до 15 май, които да набележат съответни ограничения за попречване на проникването и разпространяването на заболяването инфлуенца по птиците на територията на съответната община.

Ще се засилят и извършват въведените ограничения за биосигурност в индустриалните птицевъдни обекти . Забранява се развъждането навън на всички типове и категории птици до анулацията на актуалната заповед . При поява на каквото и да е заболяване или гибел на птици, неотложно да уведомят обслужващия ги ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място. Забранява се провеждането на изложения и пазари за птици на територията на област Разград. Ловци, дивечовъди, биолози, еколози и други би трябвало да уведомяват ветеринарно-медицинските експерти за смяна в държанието на птиците и виждат смъртност при тях.

Главчев към околните на отвлечените моряци: Случаят не е пропуснат, институциите работят всеки ден!

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР