Днес в непосредствена близост до официалния вход на Операта /с

...
Днес в непосредствена близост до официалния вход на Операта /с
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на основателя и първи хормайстор на Старозагорската опера Златан Станчев

Днес в непосредствена непосредственост до формалния вход на Операта /с лице към Античната улица/ бе открита паметна плоча на един от създателите на Старозагорската опера и първи неин хормайстор – Златан Станчев. Паметната плоча е направена от статуя Наско Настев. „ Тя е първата в поредност „ Основателите на Старозагорска опера “, която ще създадем дружно “ – сподели Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура “ в Община Стара Загора.
Община Стара Загора финансира изработването на паметната плоча, която беше планувана да бъде открита в границите на несъстоялия се поради пандемията Фестивал на оперно и балетно изкуство. „ Цели 50 години след обявата на Борис Фетваджиев във в. “Септември “ се сбъдва пожеланото от него – „ да бъде увековечено делото на Златан Станчев с един монумент или минимум с бюст в постройката на новата Опера “. Златан Станчев е човек с високи хоризонти и създател “ – сподели Огнян Драганов, шеф на Операта.  
 Зам.-кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на Берое със спечелването на купа България Зам.-кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на " Берое " със спечелването на купа България
Женският баскетболен тим на „ Берое “ завоюва за втора поредна година Купа България. Зеленият отбор завоюва безапелационно в...
Преди откриването на плочата Райна Антонова от Регионален исторически музей особено акцентира голямата обществена активност на Златан Станчев и проведените от него многочислени благотворителни концерти в интерес на разнообразни дела на общността на Стара Загора. 
До новата паметна плоча бяха изложени платна с фотодокументална галерия за делото на Златан Станчев, готова от гл.ас.д-р Емилия Жунич, създател и на забавен биографичен материал. На откриването бе и Полина Димитрова – внучка на Златан Станчев, щерка на Магда Станчева, дълготраен артист-хорист в Операта. Днешното събитие уважиха шефът на Художествената изложба Марин Добрев, художници, общественици, доста сегашни артист-хористи и солисти на Операта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР