Днес сме настроени за нещо специално - ето какво и

...
Днес сме настроени за нещо специално - ето какво и
Коментари Харесай

Патешко магре със сос Фоа гра

Днес сме настроени за нещо особено - ето какво и вие да поднесете, когато мотивът го изисква

Необходими Продукти

● патешко магре - 1 бр. огромно (490 - 500 г)
● сол - 1/2 ч.л.
● мащерка - 2 щипки, сушена
● черен пипер - 1 щипка, млян

За сос Фоа Гра


● шалот - 2 бр.
● сметана - 200 мл готварска
● гъши дроб - 100 г (или патешки)
● захар - 1 ч.л.
● сол - на усет
● черен пипер - 2 щипки
● зехтин - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Почистете патешкото магре от непотребни ципички и тлъстини по повърхността. Магрето съставлява патешко филе с кожа, нормално много дебела поради подкожния пласт лой.

Посолете хубаво единствено от страната на кожата, по този начин се спомага при готвенето да се отдели по-бързо въпросната лой. Направете ромбоидни прорези по нея, без да стигате до месото. С това още повече улеснение процеса.

Пуснете фурната да загрее до 200 градуса. Натъркайте от двете страни магрето със мащерка и черен пипер и запечатайте от двете страни до златисто започвайки първо от страната на кожата. Ако отделя доста патешка мехлем я изземвайте с лъжица от тигана. Отделената патешка мехлем може да употребявате за разнообразни ястия.

Добре запечатаното парче месо завийте в алуминиево фолио, поставете в тавичка и пъхнете в загрятата фурна.

Печете до мечтана от вас степен - за полусурово 10 минути са задоволителни, 15-20 минути за мидиъм и малко повече за изцяло изпечено месо без розови нотки. Имайте поради, че дълга термична обработка изсушава дивечовото месо, към което спада патешкото, по тази причина постоянно е по-добре да оставяте да е розово от вътрешната страна.

Може да разрежете след 10-15-та минута и да ревизирате.

След като извадите от фурната оставете още 3-4 минути завито във фолиото. През това време знайте, че ще продължи да се готви.

Докато се подготвя патешкото, си направете соса, който става бързо.

За него запържете шалота с малко сол и захарта - до омекване. Сложете сметаната и гъшия дроб на късчета. Той ще се разтопи съвсем незабавно. Вместо свеж пачи дроб може да употребявате и същия грамаж пастет от гъши или пачи дроб - микуит.

Подправете соса с черен пипер и сол и по избор пасирайте до мечтана от вас консистенция. Най-добре е да е тънък и равен.

Поднесете патешкото магре, нарязано на филийки и залято с ароматният сос Фоа гра (може и просто да го сложите в профил в купичка).

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР