Днес се навършват 76 години от жестокото убийството на шестте

...
Днес се навършват 76 години от жестокото убийството на шестте
Коментари Харесай

Шестте ястребинчета: 76 години безсмъртие

Днес се навършват 76 години от жестокото убийството на шестте ястребинчета.
На 20 декември 1943 година в село Ястребино (област Търговище) са разстреляни 18 души, измежду които 6 деца: Стойне (7 г.), Иван (9 г.), Надежда (12 г.); Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.).
Трагичната им гибел остава в българската история като " убийствата на шестте ястребинчета ".
Масовият разстрел е възмездие на монархофашистката власт за партизанските дейности в региона. На 20 декември 1943 година по заповед на подпоручик Константин Йорданов бойци разстрелват на шосето край село Ястребино 18 души, след които и шестте ястребинчета.
По авансово квалифициран лист са задържани фамилиите на 6 партизани. По случайност тогава няколко деца не са вкъщи си и се избавят.
В село Ястребино на мястото, където са разстреляни шестте ястребичета е повдигнат монумент. А в памет на шестте ястребинчета през 1979 година е издигнат Национален пионерски комплекс. Той е издигнат на метри от лобното място на шестте ястребинчета.
Националният пионерски комплекс беше дълги години (преди 1989 г.) място за срещи на изявени пионери от цялата страна. В село Ястребино идваха цели класове, които в образователно време организираха образованието си под управлението на учители и възпитатели, назначени на щат към комплекса.
Базата на комплекса беше чудесно обзаведена и съвременна за времето си, като разполага с 3 корпуса и 195 места, както и със зала с потенциал 80 места и компютърна зала, извънредно съвременно оборудвана за времето си.
Днес комплексът се назовава Национален детски комплекс и в него се организират летни детски лагери и зелено учебно заведение. Наш дълг е да пазим и почитаме паметта на шестте ястребинчета, които станаха жертва на една идеология.
Наш дълг е да се поучим от историята и най-много да създадем по този начин, че да предпазим всички деца по света от заплахите на актуалния свят.
Нека всички ние да възпитаваме и да научим нашите деца, че най-важната човешка полезност е правото на живот на всеки!
Нека да не се подаваме на ксенифобията, популизма и национализма, който безидейни, безпринципни и инцидентни политици през днешния ден в България, в Европа, а и в целия свят съзнателно постановат!
Нека да пазим и предаваме във всички български генерации християнските и чисто човешките полезности!
Дълбок реверанс пред паметта на шестте ястребинчета!
Вечна им памет!

Симеон Славчев,
Председател на Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР