Днес нашето убеждение, вяра и призив е, че компромис с

...
Днес нашето убеждение, вяра и призив е, че компромис с
Коментари Харесай

Радев от Маджарово: Не трябва да правим компромис със сигурността

Днес нашето разбиране, религия и апел е, че компромис с нашата сигурност и с нашата дарба да защитим дома си и децата си не би трябвало да позволяваме. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си на Националното тракийско поклонение в Маджарово. „ Днешният ден носи вековната тъга на няколко генерации тракийци, по тази причина по традиция през днешния ден се събираме в този прелестен български край с неповторима природа и история, с цел да разровим жаравата на загатна и да почетем с безмълвие голготата на предците ни “, уточни президентът, представен от Българска телеграфна агенция. 

„ Пантеонът костница в Маджарово е измежду свещените места, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи, за хилядите свиреп избити от свирепия башибозук, за почтените мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия “, сподели Румен Радев и добави, че Пантеонът съхранява и загатна за шепата техни самоотвержени бранители, които въпреки всичко съумяха да защитят живота и достойнството на хиляди дами, деца и старци, тръгнали да дирят избавление в свободна България. 

„ Нашите предшественици резервираха достолепието и съумяха да запазят здравия тракийски корен, от който израснаха нови всеотдайни генерации “, посочи президентът. По думите му тези генерации през днешния ден носят завета да не забравяме страшните уроци на предишното, само че и да не търсим възмездие. „ Ние, хората от този край, знаем за този драматичен епизод не от учебниците по история, за жалост. Подобни събития в нашите учебници стават все по-малко и описанието за тях се отдалечава от ден на ден от действителността “, сподели Румен Радев. Според него за тракийци това не е просто памет, а религия, съвест и кръвна връзка. 

„ Поклон пред хилядите почтени жертви и борците за свободната на Тракия, оставили костите си в Илинденско-Преображенското въстание и по бойните поля на Балканската война “, приключи словото си президентът.

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „ Ден на тракийската памет “в Мемориалния комплекс с мавзолей костница. Последната събота преди четвърти октомври е и формален празник на общинския център в Източните Родопи. Тържествата са отдадени на 110-годишнината от разорението на тракийските българи, трагичните събития с избиването на над 2000 старци, дами и деца от турски башибозук през 1913 година край село Ятаджик, остарялото име на Маджарово, и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Отслужена бе заукопойна молитва, планува се поднасянето на венци и цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко челник, както и представянето на квалифицираната от Тракийския теоретичен институт мобилна галерия „ Тракийска епопея “.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР