Днес е Атанасовден. Празникът се отбелязва всяка година на 18

...
Днес е Атанасовден. Празникът се отбелязва всяка година на 18
Коментари Харесай

Голям празник! Безчет имена черпят за голям светец, прави се курбан от черно пиле

Днес е Атанасовден. Празникът се отбелязва всяка година на 18 януари. Свети Атанасий, съгласно националните поверия, е светецът настойник на зимата, снега и студа.

И Свети Атанасий, както и Свети Антоний, е роден в Древен Египет. Той е нравствен правоприемник на Свети Антоний. Според националното вярване двамата светци са братя. Но на някои места се среща и вид майстор-калфа.

Св. Атанасий е роден в оскъдно християнско семейство – за разлика от Св. Антоний.

Още от дребен се увлича по християнските хрумвания. Това прави усещане на Александрийския архиепископ Александър. След като приключва своето обучение, Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия.

През 319 година младият Атанасий е създаден в дякон. Той е един от участниците в Първия космополитен събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325 година Една година по-късно историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Вече като архиепископ той се опълчва на Арий и неговото обучение.

Самите съперници на формалната ортодоксална черква, чийто представител е Св. Атанасий, привикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се опълчват на формалната християнска доктрина.

Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий безжалостен съперник, заради това непрекъснато плетат интриги против него. Това оказва въздействие върху благоразположението на императора. Той от своя страна на няколко пъти го изпраща на изгнание.

В годините, в които фамозния духовник е в заточение, той се отдава освен на евангелска проповед, само че и на житиеписание. Пише житие, отдадено на неговия нравствен предходник Св. Антоний. След следващото си завръщане здравето на Атанасий се утежнява и той умира на 18 януари 376 година на 76-годишна възраст.

Традиции и поверия

Вярва се също, че на този ден януари Св. Атанас „ си съблича кожуха “, с цел да пристигна лятото, а на 5 юли или летният Атаносовден „ го облича, с цел да пристигна зимата “.

Атанасовден, както и Антоновден, се чества също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Така както приемали Антоновден като празник, на който чумата би трябвало да бъде омилостивена, по същия метод на Атанасовден битувало вярването, че антракс – синята пъпка, шарката и чумата няма да разболяват децата и възрастните.

Затова дамите още веднъж пекат дребни питки, които дупчат с вилица по кората, с цел да не може шарката да дупчи кожата по лицето на дребните деца.

Жените още веднъж не шият и не плетат, с цел да не се убодат, тъй като през тези дни раните мъчно зарастват.

В някои елементи на страната за Атанасовден вършат курбан от черно пиле, което се готви с ориз и от храната раздават на съседи и на познати за здраве и срещу разнообразни заболявания.

Не инцидентно пилето (в краен случай кокошка) би трябвало да има черна перушина. Вярва се, че тя има магична мощ – пази от заболявания, уроки и вълшебства.

Друга присъща храна за Атанасовден била свинско сготвено с бамя.

Ако времето хубаво, в предишното излизали на някоя поляна, с цел да играят хора и да се люлеят на люлки.

Днес честват всички с имената: АТАНАС, АТАНАСКА, АТАНАСИЯ, НАСА, НАСКА, НАСКО, НАСО, НАСЬО, НАСЯ, ТАНАС, ТАНАСКА, ТАНО, ТАНЬО, ТАНА, ТАНЧО, ТАНЯ, ТАСЕ, ТАСКО, ТАСО, ТАСКА, ТАША, ТАШО, ТАШКО, ТИНА, ТИНКА, ТИНКО, ТРАЯН, ТРАЯНА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР