Дмитрий Комисаров, основател на разработчика на пакета приложения My Office

...
Дмитрий Комисаров, основател на разработчика на пакета приложения My Office
Коментари Харесай

Руските персонални компютри ще се сдобият с местен BIOS

Дмитрий Комисаров, създател на разработчика на пакета приложения My Office е основал компания за създаване на BIOS системи за компютри, създавани в Русия. Компанията Bios-Protection LLC е записана през март 2024 година, а неин едноличен притежател и основен изпълнителен шеф е Комисаров.

Според източника все още размерът на вложенията в този план възлиза на 30 млн. рубли (300 хиляди евро), а до края на годината сумата ще нарасне до 80 млн. рубли (800 хиляди евро). Сега личният състав на компанията се състои от 12 души, само че последователно ще бъде уголемен до 25 души.

По думите на Комисаров към този момент се организира тестване на основания в компанията артикул с един от производителите на хардуерни решения. Очаква се този артикул да стане наличен и за други участници на пазара през есента на тази година.

„ Създаването на локален BIOS ще даде опция да се размени различен клас систематичен програмен продукт с напълно съветско решение. На първо място това са тези BIOS, които са създадени от американските компании American Megatrends, Award, Phoenix. “

съобщи Давид Мартиросов, общоприет шеф на консорциум „ Базис “

Припомняме, че софтуерът Basic Input/Output System (BIOS) се употребява за тестване на хардуерните съставни елементи на устройството при пускане и следващо зареждане на операционната система. През 2000-те години BIOS беше сменена от Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), която е сходна по своето предопределение, само че терминът BIOS към момента се употребява като систематизирано название на системата, отговаряща за началния стадий на зареждане на устройството.

През март 2022 година съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който от 1 януари 2025 година оборудванията на сериозната осведомителна инфраструктура, благосъстоятелност да вземем за пример на телекомуникационни оператори, държавни организации, оператори на транспортна инфраструктура и други би трябвало да преминат напълно към потребление на локален програмен продукт. Списъкът на съответните уреди, обхванати от този декрет би трябвало да бъде утвърден от съветското държавно управление.

„ В момента няма съответни оценки на съветския пазар на разработчици на BIOS. Мисля, че ще влезем в същата обстановка както с съветските операционни системи, основани на Linux – в регистъра на локалния програмен продукт има повече от 40 такива, само че действителните играчи на пазара са четирима. “

казва Комисаров

Понастоящем с създаването на BIOS в Русия се занимават и Numatech, RDW и други. Главният изпълнителен шеф на Numatech Павел Смоленски означи, че навлизането на този пазар е обвързвано с две компликации. Първото е обвързвано с приемането от производителите на чипове (Intel и AMD) на затворена документи за планиране на чипсети и процесори, както и документи за настройване и програмиране на BIOS и референтни изходни кодове. Вторият проблем, съгласно Смоленски е неналичието на дипломиран личен състав.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР