Джуно“ успява да надникне през гъстите облаци на Юпитер и

...
Джуно“ успява да надникне през гъстите облаци на Юпитер и
Коментари Харесай

„Джуно“ направи първите снимки на северния полюс на Ганимед

„ Джуно “ съумява да надникне през гъстите облаци на Юпитер и да направи едни от най-невероятните фотоси на тази планета, а в този момент галактическият уред на NASA насочи взора си и към Ганимед и снима за първи път северния полюс на този галактически обект.

Това е освен най-големия сателит в Слънчевата система, само че и единственият със свое лично магнетично поле и океан, ситуиран под повърхността (подобно на Европа). Тук откриваме повече вода, в сравнение с има изобщо на повърхността на Земята.

Взаимодействието сред леда на повърхността и магнетичното поле е една от аргументите NASA да извърши тези наблюдения. Плазмата от голямото магнетично поле на Юпитер пътува до спътника, а заредените частици се насочват към полюсите му. На земята получаваме сияния, когато тези частици навлязат в атмосферата, само че на Ганимед няма кой знае каква атмосфера. Затова въпросните частици удрят ледената повърхнина.

Както излиза наяве от направените наблюдения благодарение на инструмента JIRAM на борда на „ Джуно “, плазмата безусловно трансформира леда. На екватора ледът има кристална конструкция, до момента в който на полюса той е безформен, а непрекъснатото бомбардиране с плазма трансформира метода, по който водните молекули в леда се държат една с друга.

Снимките са направени на 26 декември 2019-а, когато „ Джуно “ е бил на към 100 000 км от повърхността на Ганимед. Космическият уред ще продължи своите проучвания още една година. На 30 юли 2021 той ще бъде деорбитиран към Юпитер, с цел да се отстрани рискът от замърсяване на ледените спътници.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР