Джон МакГлион, The European Conservative, УнгарияЦРУ и неговите марионетни организации

...
Джон МакГлион, The European Conservative, УнгарияЦРУ и неговите марионетни организации
Коментари Харесай

US аналитик: ЦРУ е главният световен спонсор на журналистиката, налагаща гледната точка на САЩ

Джон МакГлион, The European Conservative, Унгария

Централно разузнавателно управление на САЩ и неговите марионетни организации оказват мощно въздействие върху това, което виждаме, чуваме и имаме вяра в световната социална сфера. Може би би трябвало да стартираме да слагаме под въпрос нашата „ действителност “.

В скорошно изявление с Лекс Фридман Робърт Ф. Кенеди младши назова Централно разузнавателно управление на САЩ „ най-големият спонсор на публицистиката в света “. Доста изненадващо изказванието на претендента за президент на Демократическата партия носи огромна доза истина.

През 1948 година Франк Уизнър е назначен за шеф на Службата за специфични планове, която бързо е преименувана на Служба за съгласуваност на политиката (СКП). Известен като шпионския клон на Централно разузнавателно управление на САЩ, СКП се концентрира върху насърчаването на агитация и икономическа война, както и подривна активност против враждебни страни и даване на помощ на незаконни съпротивителни групи.

С благословията на Централно разузнавателно управление на САЩ Уизнър основава интервенция „ Присмехулник “ (Mockingbird), стратегия, която се стреми да оформи вътрешните американски медии. Според авторката Дебора Дейвис в интервенцията Mockingbird са вербувани редица видни американски публицисти, с цел да популяризират доста съответни послания. Операцията, огромна по своя темперамент, включва някои от най-влиятелните публицисти в страната, в това число Джоузеф Алсоп, чиито изявления се появяват в стотици разнообразни вестници. Други публицисти, наети да промотират удобни за Централно разузнавателно управление на САЩ разкази, включват Стюарт Алсоп, Бен Брадли и Джеймс Рестън от New York Times.

Към 2023 година подмолното въздействие на Централно разузнавателно управление на САЩ наподобява толкоз мощно, колкото постоянно, в случай че не и повече. В последно време Централно разузнавателно управление на САЩ е обвързвано с редица огромни американски медии, в това число The Daily Beast и Rolling Stone. В гореспоменатото изявление с Фридман Кенеди също свързва Salon, демократичен уеб страница, с разследващата организация.

Дали тези издания работят с Централно разузнавателно управление на САЩ, несъмнено, предстои на спор. Това, което обаче не предстои на спор, е способността на Централно разузнавателно управление на САЩ да оформя разказите и да моделира мозъците, както в Съединени американски щати, по този начин и отвън тях.

Преди десетилетие президентът Барак Обама подписа рисков законопроект, който влезе в действие: Закона за упълномощаване за национална защита. Както означи журналистът Лия Аная, законопроектът разрешава на Централно разузнавателно управление на САЩ да организира „ законни интервенции по психическа война “ против американския народ.

Влиянието на Централно разузнавателно управление на САЩ върху хората надвишава левите новинарски уеб страници и обичайните медийни корпорации. Миналата година изцяло следствие, извършено от MintPress, ясно сподели, че Фейсбук има тесни връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ. В това има огромен смисъл. В последна сметка Фейсбук има 2,95 милиарда дейни консуматори месечно и доста от тези консуматори постоянно посещават уеб страницата за вести. Екипът на MintPress откри, че Мета е „ наела десетки лица от Централното разследващо ръководство (ЦРУ), както и доста други от други организации като ФБР и Министерството на защитата. “ Наетите се занимават с „ мощно политически чувствителни браншове като доверие, сигурност и модериране на наличие “.

Централно разузнавателно управление на САЩ също има тесни връзки с Гугъл, американската мултинационална софтуерна компания със податливост към шпиониране на хора, както вкъщи, по този начин и в чужбина. Гугъл несъмнено е най-популярната търсачка в света. Защо Централно разузнавателно управление на САЩ не желае да повлияе на резултатите от търсенето? Може да се спори - и е по този начин - че Силиконовата котловина и Централно разузнавателно управление на САЩ имат привидно неразрушима връзка.

Нещата не свършват дотук. Влиянието на Централно разузнавателно управление на САЩ се разгръща и посредством мрежа от организации, финансирани от друга мощна институция, Националния фонд за народна власт (NED). Създадена през 1983 година, NED е, съгласно уеб страницата си, корпорация с нестопанска цел, чиято съществена цел е „ да развива демокрацията в други страни посредством поощряване на политически и стопански институции “. Уверяват ни, че NED е „ отдадена на растежа и укрепването на демократичните институции по света “.

Въпреки това, както Ню Йорк Таймс заяви през 1997 година, NED е основана, „ с цел да прави намерено това, което Централното разследващо ръководство е правил скрито от десетилетия “. Както Алън Уайнщайн, човек, който изигра централна роля в основаването на NED, сподели през 1991 година, „ Голяма част от това, което вършим през днешния ден, беше направено скрито преди 25 години от Централно разузнавателно управление на САЩ. “

С други думи, NED наподобява е транспортно средство, ръководено от Централно разузнавателно управление на САЩ. Всяка година NED раздава хиляди грантове на лица и групи допълнително от 100 страни. Много от тези грантове на стойност десетки хиляди долари се дават на медийни институции и публицисти.

В Обединеното кралство, да вземем за пример, както демонстрираха проверяващите публицисти Мат Кенард и Марк Кътис, NED е наляла милиони долари в редица английски самостоятелни медийни групи. Целта, пишат те, е „ да се поддържат неща като политически партии, профсъюзи, дисидентски придвижвания и новинарските медии “.

Въпреки че NED е насочила огромна част от силата и ресурсите си към Източна Европа, Латинска Америка и Азия, Кенард и Къртис демонстрират, че в последно време се е насочила към Обединеното кралство и към финансирането на разнообразни медии и минимум четири групи за независимост на печата. Не е изненадващо, както дуото отбелязва, че всички получатели „ се преглеждат като част от прогресивния дял на политическия набор “.

Парите на NED, прибавят те, са отишли в английски проверяващи групи, в това число Bellingcat, Finance Uncovered и openDemocracy, както и Thomson Reuters Foundation.

Освен това NED е финансирала и редица задгранични медийни групи, в това число Internews, PEN и Репортери без граници. Влиянието на NED може да се види в цяла Европа, в страни като Полша, Чехия, Словакия, България и Франция. Това би трябвало да визира всички ни. В продължение на десетилетия Централно разузнавателно управление на САЩ работи над законите. В същото време интензивно се съпротивлява на поемането на отговорност. Има история на осъществяване на противозаконни шпионски стратегии и подкопаване на демокрациите.

Всичко това ни връща към изказването на Робърт Ф. Кенеди младши. Както се вижда, претендентът за президент не бърка, само че подценява могъщия обсег на Централно разузнавателно управление на САЩ. Централно разузнавателно управление на САЩ и неговите марионетни организации оказват мощно въздействие върху това, което виждаме, чуваме и имаме вяра в световната социална сфера. Може би би трябвало да стартираме да слагаме под въпрос нашата действителност.

Джон МакГлион е откривател и есеист. Той се занимава с логика на психиката и обществени връзки и има огромен интерес към обществената дисфункция и медийната операция. Работите му са оповестена, наред с други, от New York Post, The Sydney Morning Herald, Newsweek, National Review и The Spectator US.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР